Antallet nordmenn som studerer i utlandet går ned. Av dem som reiser ut, drar flest til Storbritannia. (Illustrasjonsfoto: Frank May, NTB scanpix)

Færre studenter drar ut i verden

I fjor tok 24 083 norske studenter hele eller deler av utdannelsen sin i utlandet – 864 færre enn året før, ifølge ferske tall fra Lånekassen.

– Etter å ha sett en jevn stigning i antall norske studenter i utlandet over flere år, ser vi nå en nedgang. For gradsstudier er det fjerde året antallet går ned, mens det for delstudier har vært ganske stabilt fram til det siste året, sier administrerende direktør Nina Schanke Funnemark i Lånekassen.

15 941 studenter mottok støtte til å ta en hel grad utenlands, mens de resterende 8.142 fikk støtte til å ta deler av utdannelsen i utlandet, via sitt norske lærested.

– Vi oppfordrer studentene til å orientere seg bredt. Det er mange spennende land å studere i, og det er mulig å få støtte til å lære seg språket før du starter på selve utdanningen. Et utvekslingsopphold som en del av en norsk grad, kan være et godt alternativ til å ta hele graden ute, sier Funnemark.

Storbritannia er favoritten

Storbritannia topper listen som norske studenters favoritt. I undervisningsåret 2018–2019 mottok hele 4059 studenter støtte til å ta hele sin utdannelse i Storbritannia. Landet er imidlertid også der andelen norske studenter går mest ned.

Også Danmark, USA, Polen og Ungarn tiltrekker seg mange norske studenter. Australia er det mest populære landet for delstudium. 1184 studenter tok turen «down under» i fjor, noe som er flere enn det foregående året.

Studiet som er mest populært, er medisinstudier. 3097 studenter mottok i fjor støtte til gradsstudium i medisin. Fag som psykologi, ingeniørfag, kunstfag og veterinærmedisin topper også listen.

Flest kvinnelige studenter

61 prosent av dem som tok et gradsstudium i utlandet i fjor, var kvinner, mens 39 prosent var menn. Kvinneandelen er høyest på veterinærstudier, med 90 prosent, og lavest på IT-fag – 29 prosent.

Det er viktig å skaffe seg internasjonal erfaring, understreker forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

– Vi ønsker at flere studenter skal dra på utveksling i løpet av studiet. Med polarisering og proteksjonisme på fremmarsj så er det viktigere enn noen gang at unge mennesker drar ut og blir kjent med nye kulturer, nye språk og nye mennesker. Vi har også en av de beste studiefinansieringene i verden, sier Nybø.

Powered by Labrador CMS