ERS-2 samlet inn data om isen på polene, endringer i jordoverflaten, stigende havnivå og -temperaturer og atmosfærens kjemiske sammensetting.

Satellitt faller til jorda etter nesten 30 år

Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa) følger nøye med på himmelen onsdag. Deres satellitt ERS-2 skal falle til jorda etter å ha vært i rommet siden 1995.

ERS-2 ble riktignok tatt ut av tjeneste i 2011 etter å ha levert en mengde med bilder og informasjon som blant annet bidro til å forandre menneskehetens forståelse av klimaendringer. Den samlet inn data om isen på polene, endringer i jordoverflaten, stigende havnivå og -temperaturer og atmosfærens kjemiske sammensetting.

Da ERS-2 ble skutt opp i 1995, var den sammen med søstersatellitten ERS-1 de mest avanserte observasjonssatellittene som noen gang var utviklet.

Men nå er det altså slutt. Siden pensjoneringen i 2011 har satellitten forfalt og blitt forberedt på å gå ut av bane. Nå skal den naturlig falle inn i jordas atmosfære, der det meste av den kommer til å brenne opp.

Esa følger likevel nøye med. De venter at den komme inn i atmosfæren rundt klokka 16.32 norsk tid onsdag og til slutt lande i Indiahavet utenfor Afrika.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS