Forsknings- og utdanningsminister Sandra Borch (Sp) går av.

Sandra Borch (Sp) går av som minister for forskning og høyere utdanning

Sandra Borch (Sp) går av som minister for forskning og høyere utdanning etter avsløringer om at masteroppgaven hennes inneholder tekst fra andres oppgaver.

– Feilen, den er min, og det tar jeg det fulle og hele ansvaret for. Det har vært et stort privilegium å være statsråd i denne regjeringen, sa hun på en kort pressekonferanse fredag kveld.

E24 og Dagens Næringsliv har funnet flere passasjer i masteroppgaven hennes fra 2014 som er identiske med deler av to andre masteroppgaver. Hun oppga ikke de andre masteroppgavene som kilde. Også stavefeil i de identiske passasjene er med i Borchs oppgave, skriver mediene.

– Da jeg skrev min masteroppgave for rundt ti år siden, gjorde jeg en stor feil. Jeg hentet tekst fra andre oppgaver uten å oppgi kilde, erkjente hun fredag.

– Tar konsekvensen

– Som statsråd for forskning og høyere utdanning har det vært viktig for meg å sikre at vi har et godt regelverk for gjennomføring av eksamener. Jeg ser at feilen jeg har gjort ikke er forenlig med å være ansvarlig for dette regelverket. Det er jeg veldig lei meg for og tar konsekvensen av ved å gå av som statsråd, sier Sandra Borch.

Hun sa hun ikke har full oversikt over hvor mye tekstlikhet det er i oppgaven.

– Det kan være flere eksempler på tekstlikhet i oppgaven enn det E24 viser til, sa Borch.

Ingen spørsmål

Hun forlot lokalet etter en kort redegjørelse uten å svare på spørsmål.

– Det er sikkert mange som har spørsmål, men jeg klarer ikke å besvare dem i dag. Det jeg har delt med dere i dag, det er det jeg vet på nåværende tidspunkt, og det jeg har å si om saken. Det ber jeg om forståelse for.

Sandra Borch overtok som forsknings- og høyere utdanningsminister etter Ola Borten Moe i august i fjor. Fra 2021 til 2023 var hun landbruks- og matminister.

Det var hun selv som ba om å få gå av, sa hun fredag.

Streng praksis

Borch skrev masteroppgave i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø i 2014. Tittelen var «Sikkerhetsregulering i norsk petroleumsrett: Ivaretakelse av HMS-forpliktelser i rettighetshavergruppen på norsk sokkel».

Å plagiere andres arbeid uten å oppgi kilde regnes som fusk. Det er forbudt i akademia og kan føre til annullering av oppgaven og utestenging fra høyere utdanning for en periode.

Som leder for Kunnskapsdepartementet har Borch ført en streng praksis i saker om plagiat.

Masteroppgaven til Borch ble undersøkt av et plagiatsystem av Universitetet i Tromsø, men oppgaven ble ikke registrert som fusk, melder E24.

———

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS