Det kan bli tungt for Arbeiderpartiet og leder Jonas Gahr Støre å vinne over Høyre-leder Erna Solberg i neste stortingsvalg, tror valgforsker Johannes Bergh.

Valgforsker tror Ap går to tunge år i møte

En nasjonal vind blåste mot Ap i årets kommunevalg, ifølge valgforsker Johannes Bergh. Han tror det kan bli vanskelig å snu motvind til medvind før neste valg.

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre var rask med å speide mot stortingsvalget om to år etter at resultatene fra kommunevalget begynte å tikke inn valgnatten.

– Vårt mål er selvfølgelig å være landets største parti, og jeg kan love dere og alle andre som følger norsk politikk at vi skal gjøre alt vi kan for å bli størst igjen om to år.

Det sa Støre til NRK etter at det ble klart at Høyre tar over tronen som det største partiet i Norge.

Men det kan bli en bratt motbakke, ifølge valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Utstillingsvinduer forsvinner

Han trekker fram to grunner til det:

  • Regjeringsslitasje og et relativt upopulært samarbeid med Senterpartiet
  • Borgerlig seier i flere store byer

Bergh mener det kan bli vanskelig for Ap å snu dynamikken i den nasjonale politikken fram mot stortingsvalget i 2025.

– Det var en nasjonal vind som blåste mot Ap i dette valget. Det handler delvis om regjeringssamarbeidet Ap deltar i og som ikke endres som følge av dette valgresultatet. Dynamikken i den nasjonale politikken er den samme, og den har ikke vært til fordel for Ap. Det er ingen åpenbar måte for Ap å snu denne dynamikken på, selv om det ikke er umulig.

Det at Høyre ser ut til å ta over styringen i store byer som Oslo og Kristiansand, er også viktig både symbolsk og maktpolitisk, ifølge Bergh.

– Det er selvsagt en fordel å styre de store byene, hvor en stor del av befolkningen bor. Politikken i storbyene er veldig synlig, og i noen tilfeller er den også overførbar til nasjonal politikk. Det har betydning på mange måter.

Tror Støre sitter trygt

Men heller ikke Høyre fikk tidenes beste resultat i årets kommunevalg, påpeker valgforskeren. Erna Solbergs parti fikk 25,9 prosent av stemmene på landsbasis, mot 21,7 prosent til Støre og co.

– Det er kanskje et uttrykk for at ingen partier er helt dominerende i norsk politikk lenger. Det er et mer fragmentert bilde.

Flere partiveteraner har åpent kritisert partiledelsen i Arbeiderpartiet etter det dårlige valgresultatet. Vadsø-ordfører Wenche Pedersen sa tirsdag til VG at partiet ikke er tjent med at Støre får prøve seg i nok et valg.

Bergh tror likevel Støre sitter trygt.

– Det er ikke noe klart alternativ som prøver å ta over, og det tyder på at han sitter trygt. Men det er klart at dette er et dramatisk resultat for Arbeiderpartiet, så det er naturlig at det blir diskusjoner om mulige endringer fremover.

Hjulpet av populære ordførere

Heller ikke valgforsker Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø tror Støres posisjon er truet nå.

– Hva er alternativet? Arverekkefølgen er veldig uklar i Arbeiderpartiet. De to nestlederne er relativt ferske, begge to, i rikspolitikken.

Selv om Ap har gjort det dårlig de siste valgene, er det en fordel for partiet at venstresiden som blokk har mer å gå på når det kommer til stortingsvalg, mener Stein.

– Samtidig er utfordringen at Arbeiderpartiet og Senterpartiet har en kommuneeffekt som de ikke vil ta med seg inn i stortingsvalget.

Han viser til at begge partiene har en rekke populære ordførere som har brutt med den dårlige trenden, som Gunnar Wilhelmsen (Ap) i Tromsø og Kari Nessa Nordtun (Sp) i Stavanger. Det vil de ikke nødvendigvis ha når det er nasjonalt valg, påpeker han.

– Hvis dette hadde vært et stortingsvalg, ville det nok sett enda verre ut for Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier Stein.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS