Lokalpolitikerne til Arbeiderpartiet og Senterpartiet må betale prisen for problemer med toppolitikerne, tror valgforsker. Avbildet: Statsminister Jonas Gahr Støre dra Anette Tretterbergstuen trakk seg som kulturminister.

Valgforsker om habilitetssakene i regjeringen: – Nesten historisk evne til selvmål

Valgforsker Svein Erik Tuastad tror det er lokalpolitikerne til Arbeiderpartiet og Senterpartiet som må betale prisen for alle habilitetssakene i regjeringen.

Sist ut er forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), som fredag innrømmet å ha brutt regjeringens habilitetsregler gjennom sine aksjekjøp.

– Habilitetssakene forhindrer regjeringspartiene i å komme på offensiven med en nesten historisk evne til selvmål, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger til NTB.

Flere saker

Tidligere i sommer trakk Anette Trettebergstuen (Ap) seg som kultur- og likestillingsminister etter brudd på habilitetsreglene. Det skjedde kun dager etter at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) innrømmet at hun hadde brutt de samme habilitetsreglene.

– Det er som om det aldri tar slutt. Prisen blir betalt av lokalpolitikerne til Sp og Ap i valgkamp og valg, sier Tuastad.

Svekker tilliten noe

Han tror disse sakene vil kunne svekke velgernes tillit noe – men kun midlertidig. Han viser til at parti, regjering og Storting i Norge har veldig høy tillit sammenlignet med andre land.

– Disse sakene vil nok kunne svekke tilliten noe. Men over tid vil den generelle tilliten forbli ganske høy fordi det vil bli ryddet opp og fordi den generelle debatten ikke er veldig polarisert, men respektfull, sier Tuastad.

– Det er heller ikke sånn at folk i Norge tenker at politikere generelt favoriserer sine egne, slik det er i noen land, legger han til.


LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS