Besøkende og Nasa-ansatte tar bilder av Nasas nye månerakett SLS under et arrangement i mars. Den første prøveturen med systemet kan skje allerede i august eller september.

Nasas nye månerakett snart klar for prøvetur

Den første, ubemannede prøveturen for Nasas nye måneprogram Artemis kan skje så tidlig som 29. august, opplyser romfartsorganisasjonen.

Den planlagte prøveturen blir første skritt i et program som har som mål å sende mennesker tilbake til månen. Planen er ambisiøs: USA vil stasjonere mannskap der og deretter bruke erfaringene for å sende mennesker til Mars.

Når det kan skje, er imidlertid høyst uvisst. I første omgang skal den 111 meter høye bæreraketten Space Launch System (SLS) løfte et Orion-fartøy ut i verdensrommet. Målet er å sende fartøyet i bane rundt månen og tilbake. Reisen skal ta mellom fire og seks uker og bane vei for senere ferder med astronauter om bord.

Jim Free i Nasa opplyser at mulige datoer for oppskytingen er 29. august, 2. september eller 5. september.

Tidligere er systemene sjekket grundig på bakken, blant annet ved Kennedy Space Center i Florida i juni. Feil på pakninger førte da til hydrogenlekkasje fra SLS, men dette er nå ordnet, ifølge Nasa.

På vei hjem til jorda skal Orion gå inn i atmosfæren raskere enn noe fartøy tidligere, og temperaturen vil bli svært høy.

– Vårt fremste mål er å demonstrere Orions varmeskjold når fartøyet vender tilbake fra månen, sier lederen for Artemis-ferden, Mike Sarafin.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS