Snakker samme språk

Fiskere, forskere og gründere som forstår hverandre, er en av forklaringene på hvorfor det har lykkes å utvikle slepeposen Bargo. Forsker Kåre Aas har analysertprosjektet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'Forsker Kåre Aas har analysert utviklingen av slepeposen.'
"Forsker Kåre Aas har analysert utviklingen av slepeposen."

Sammen med to medstudenter har Aas skrevet oppgave om prosjektet som del av et studium i prosjektorganisering og ledelse ved Universitetet i Tromsø.

Det er firmaet Fish Supply i Tromsø som står bak idéen, og som sammen med Fiskeriforskning har utviklet posen som har fått navnet Bargo.

Slepeposen kan frakte fisken levende over lange avstander. Den gjør det hurtigere, enklere og dermed rimeligere enn med dagens tradisjonelle løsninger.

Felles forståelse

- Utviklingen av slepeposen har fungert veldig bra. Det handler mye om en felles forståelse av hva vi ville oppnå og hvordan vi skulle klare å løse problemene vi møtte underveis, sier forsker Kåre Aas om prosjektet.

Selv om deltakerne hadde forskjellig bakgrunn, som fiskere, forskere og gründere, hadde alle respekt for hverandres synspunkter, og en klar forståelse av at de selv nødvendigvis ikke hadde riktige eller fullgode svar på de spørsmål som meldte seg underveis.

Samarbeidet ble preget av at deltakerne var opptatt av å lykkes med å få til slepeposen.

God kontakt med fiskerinæringa

- For oss forskere har det vært viktig med god kontakt med fiskerinæringa. Gjennom årene har vi arbeidet mye med folk ute i næringa, både i fiskeflåten og på land. Vi snakker samme språk, og dermed er det lettere å etablere samarbeid og få til gode løsninger.

- Det er også en fordel at vi har vokst opp på kysten og kjenner kulturen her.

Fordi deltakerne i prosjektet hadde forskjellig bakgrunn og ulike erfaringer ble det også tilført mye nytt i arbeidet. Idéer og løsninger kom opp, og det ble en læringsprosess for alle.

Åpenhet og likeverdighet

- Diskusjoner og arbeidet ellers har vært preget av åpenhet og likeverdighet. Det var ingen som følte seg forbigått selv om et forslag ble forkastet. Vi var trygge på at det som ble godtatt og det som ble vraket hadde vært grundig vurdert, sier Aas.

Les mer om slepeposen Bargo

Fiskeriforskning Informerer nr. 7, 2005 (pdf)

Fisker og oppfinner

Flere fiskeslag på vei

Powered by Labrador CMS