John Lennon (til venstre) og Paul McCartney i 1965, samme år som de ga ut Rubber Soul og stridens eple «In My Life».

Paul McCartney husker feil, hevder forskere

John Lennon skrev teksten til Beatles-låta «In My Life», og Paul McCartney har hevdet at han skrev melodien. Det siste er svært lite trolig ifølge statistikere som har analysert produksjonen til radarparet.

«Det er tre typer løgner: løgn, forbannet løgn, og statistikk», skal den britiske statsministeren Benjamin Disraeli ha sagt ifølge forfatteren Mark Twain.

Kanskje er det en liten trøst for Paul McCartney når statistikere nå vil frata ham æren for melodien til «In My Life» fra albumet Rubber Soul fra 1965.

Så lenge solen skinte og idyllen rådet i Beatles-leiren, holdt de to låtskriverne fast ved avtalen om at alt de lagde sammen skulle signeres med «Lennon/McCartney».

Det betydde ikke at de satt i samme rom og skrev nye sanger fra bunnen av. De fleste bærer tydelig preg av at enten melodi eller tekst har opphav hos én av dem.

– Lennon skrev typisk melodier uten så mye variasjon, sier Mark Glickman fra Harvard University i en pressemelding.

Beatles-entusiaster har alltid lekt seg med å finne ut hvem som «egentlig» skrev de forskjellige sangene. Etter bruddet i 1970 kom både McCartney og Lennon med jevnlige utspill om egne og andres bidrag.

Nesten 100 prosent sikker på at det er Lennon

Når det gjelder nettopp «In My Life» har de to kommet med motstridende versjoner av skapelsesberetninger. Teksten er Lennons, men de tok begge hevd på melodien.

– John skrev teksten, og jeg satte melodi til den, skal McCartney ha sagt ifølge avisen The Telegraph.

Nå mener statistiker Glickman å kunne fastslå at det er en Lennon-melodi.

– Sannsynligheten for at «In My Life» ble skrevet av McCartney er 0,018, sier han.

Det er under 2 prosent, og Glickman er overbevist om at Lennon står bak melodien.

Datamodell

Glickman og kollegaene hans har matet hele Lennon/McCartney-produksjonen mellom 1962 og 1966 inn i avanserte datamodeller. Hver sang er brutt ned i 149 ulike musikalske trekk, og det er der de mener at de kan finne hva som er typisk Lennon og hva som er typisk McCartney.

For ordens skyld: Dette beviser ikke at McCartney ikke kan ha skrevet «In My Life». Det er bare statistisk sett lite sannsynlig. (Men så var det dette med statistikk igjen, da.)

Glickman har en gave til McCartney også. Sangen «The Word», også den fra Rubber Soul, var han sikker på kom fra Lennon. Men ifølge datamodellen er den nesten helt sikkert en McCartney-låt.

Glickman legger fram Beatles-statistikken på konferansen Joint Statistical Meetings denne uka. Den er foreløpig ikke publisert i fagfellevurderte tidsskrifter.

Powered by Labrador CMS