Sjekke-appen Tinder kan ha uheldig effekt på brukernes syn på seg selv og eget kroppsbilde. Mannen på bildet ble likt av brukeren som så ham, men nå frykter amerikanske forskere at bruken kan gå på selvtilliten løs. (Foto: Johannes Schmitt-Teggel, DPA, NTB scanpix)

Unge menn som bruker Tinder har lav selvtillit

Både unge kvinner og menn som bruker sjekke-appen Tinder har et mer negativt syn på egen kropp enn de som ikke bruker appen, viser en amerikansk studie. Mannlige brukere har også lavere selvtillit. 

Slik ble studien gjort

Ialt var 1044 kvinner med i undersøkelsen, og 273 menn. Ialt brukte 10 prosent av deltakerne sjekke-appen Tinder. Av disse var 69 prosent kvinner, og 31 prosent menn. Det vil si at 40 menn og 91 kvinner var Tinderbrukere.

Studien ble utført som en nettundersøkelse. Deltakerne var rekruttert blant studenter ved to universiteter i USA, samt sosiale medier.

Blant begge kjønn, rapporterte Tinder-brukere lavere tilfredshet med kroppen og dårligere psykososial helse enn andre. De rapporterte at de ikke var fornøyd med seg selv generelt, og sammenlignet seg med andres utseende. De rapporterte også at de skammet seg over egen kropp, og sammenlignet seg i større grad med andre. 

Menn som brukte Tinder, hadde lavere selvtillit enn både kvinnelige brukere og menn og kvinner som ikke brukte appen. 

Tidligere studier har vist at vi blir glade av å få respons på sosiale medier. En studie fra NTNU viste for et par år siden at ni av ti blir glade når venner liker det vi legger ut på Facebook.

Men nå viser en studie fra University of North Texas at bruk av sosiale medier også kan ha motsatt effekt. Sjekke-appen Tinder kan gi brukere dårligere selvtillit og gjøre dem overdrevent opptatt av eget utseende, tyder studien på.

Halv million norske brukere

Forskerne tok med flest kvinnelige deltakere, for å finne ut hvordan kvinner takler å bli behandlet som et objekt og om selvtilliten deres ble påvirket. Studien tyder litt overraskende på at menn kan være minst like utsatt for å få svekket selvbilde av bruken, som kvinner.

Tinder er en mobil-app for single som skal gjøre det enklere å få kontakt. Den har 50 millioner aktive brukere. Bare i Norge bruker en halv million denne appen, ifølge forsker Berit Skog som forsker på sosiale medier ved NTNU.

Du kan velge og velges bort

Dating-tjenesten fungerer slik: Du får se bilder av kvinner eller menn som er i nærheten, avhengig av hvilket kjønn du foretrekker. Så kan du velge eller velge bort personer basert på hvordan de ser ut, ved å dra bildet til høyre eller venstre.

Hvis to brukere liker hverandres utseende, kan de begynne å kommunisere med hverandre.

I den nye studien ble 1050 kvinner og menn spurt om hva de syntes om sin egen kropp, hvor vel de følte seg psykisk og hvor populære de følte de var. Omtrent ti prosent av deltakerne brukte Tinder.

De ble også spurt om sin sosiale og kulturelle bakgrunn. Alle var studenter.

Mer kroppsfiksert

Brukere av begge kjønn rapporterte at de var mindre fornøyd med utseendet og kroppen sin enn ikke-brukere.

Resultatene ble presentert på den årlige konferansen for den amerikanske psykologforeningen.

- Brukerne av Tinder var gjennomgående mindre fornøyd med egen kropp og utseende, enn de som ikke brukte appen, forteller forsker Jessica Strübel ved Universitetet i Nord-Texas. (Foto: privat)

– Vi fant ut at både gutter og jenter som brukte Tinder aktivt følte mer skam over kroppen, sammenlignet med de som ikke brukte Tinder, sier forsker Jessica Strübel ved University of North Texas i en pressemelding.

Begge kjønn sammenlignet seg i større grad rent fysisk med andre, og var mer bevisst på egen kropp. De aksepterte også i større grad sosiale oppfatninger av skjønnhet, og stolte på medias informasjon om utseende og attraktivitet, sa Strübel.

Men bare mannlige Tinder-brukere rapporterte om dårligere selvtillit.

En tidligere studie viser at menn som legger ut mange selfier på nett, kan ha asosiale trekk

Interessant, men gir få svar

Psykolog Peder Kjøs har sett på studien og synes det er interessant at det er en forskjell mellom de som bruker Tinder og andre når det gjelder synet på egen kropp. Men spaltisten i VG og Klassekampen mener den har flere svakheter.

– Det er flere ting som ikke er besvart. Forskerne har bare målt deltakerne på ett tidspunkt. Dermed sier ikke studien noe om det er selve Tinder-bruken som svekker selvbildet, eller om det er de som er misfornøyd med kropp og utseende som bruker Tinder, forklarer han.

– Studien sier ingenting om det er Tinderbruken som gjør at brukerne får negativt kroppsbilde eller om de som er opptatt av kropp og utseende i større grad bruker Tinder, sier psykolog Peder Kjøs. (Foto: privat)

Single kan ha svekket selvbilde 

For det andre er ikke sivilstatusen til brukerne oppgitt.

– Vi kan vel gå ut fra at de fleste Tinderbrukerne er single, men vi vet ikke om den andre gruppen er single eller har kjærester. Man kan tenke seg at de som er single, generelt er mer usikker på sin egen kropp og utseende enn dem som er i et forhold, sier Kjøs.

– Vi kan heller ikke se bort fra at de som er opptatt av eget og andres utseende bruker Tinder, mens andre med andre interesser bruker andre metoder for å komme i kontakt med en mulig kjæreste, sier han.

Psykologen synes dette er spennende å få svar på i fremtidige studier av temaet.

Kritisk til seg selv og andre

Tinder-brukerne føler seg mer utskiftbare i sine sosiale forhold, viser studien. De er mer kritiske og skeptiske til hvordan de ser ut.

De tror dessuten at det alltid er noen bedre rundt hjørnet, selv om de tviler på sin egen sjekkeverdi, ifølge Strübel.

– Resultatet vårt tyder på at menn er minst like negativt påvirket av sosiale medier og får selvtilliten svekket, som kvinner.

Stort kroppsfokus

En Tinder-bruker forskning.no har snakket med sier at Tinder ikke er spesielt kropps- og utseendefokusert sammenlignet med andre sosiale datingmedier.

– Men det er mye fokus på å se veltrent, fit og sporty ut, skriver hun i en epost til forskning.no.

Hun har brukt tjenesten i to år, og forteller at det kommer an på dagsformen om den påvirker selvtilliten hennes negativt eller positivt. 

– Jeg blir nedstemt noen ganger, spesielt når det er mange useriøse henvendelser. Andre ganger blir jeg glad og synes det er spennende når jeg treffer på en gutt eller mann som virker oppegående, seriøs og reflektert. Det skjer også av og til. 

Brukeren er singel, og vil være anonym. 

Ifølge henne har hun støtt på like mange seriøse og useriøse menn på andre datingsider, som Match, Sukker og Møteplassen. 

– Det gjelder å lese mellom linjene og kjenne på hvordan en person skriver meldingene for å luke ut de mest useriøse, er hennes råd.

En studie fra Universitetet i Bergen viser at kvinner og unge er mest utsatt for å bli Facebook-avhengige, ifølge NRK

Trenger ikke være årsakssammenheng

Også forskerne selv understreker at det ikke nødvendigvis er Tinder som forårsaker dårlig kroppsbilde. Det kan like godt være at de som har lavere selvtillit fra før blir mer dratt mot å bruke denne formen for apper enn andre.

– Tinder-brukere oppgir at de er mindre fornøyd med ansiktet og kroppen sin, og de føler seg mindre verdt enn menn og kvinner som ikke bruker Tinder, ifølge Jessica Strübel ved University of North Texas.

Forskerne mener det trengs mer forskning særlig på langtidseffektene av sjekke-apper som Tinder.

Referanse:

“Love Me Tinder: Objectification and Psychosocial Well-Being,” Poster Session, 4. august, Exhibit Hall, Colorado Convention Center,  Denver.

Powered by Labrador CMS