En ny studie viser at utrente kan forbedre både kondisjon, fettprosent, styrke og smidighet ved å spille fotball (Illustrasjonsfoto: Microstock)

Fotballtrening gjør utrente mer smidige

Utrente personer kan forbedre smidigheten med opptil 94 prosent hvis de begynner å spille fotball.

Dansk forskning har tidligere vist at fotball egner seg godt til trening for helt vanlige mennesker, selv om de ikke har talentet til verdens store arenaer.

Dette synet får nå støtte fra en ny serbisk studie. Studien viser at utrente kan forbedre både kondisjon, fettprosent, styrke og smidighet ved å spille fotball.

Mange har nok hørt om «stive fotballbein», men det ser altså ut til at sporten er positiv for smidigheten.

Det er mange positive effekter ved å spille fotball, selv om det ikke skjer på høyt nivå. Det viser ny forskning. Fotballtreningen forbedrer både kondisjon, fettprosent, styrke og smidighet. (Foto: Zoran Milanovic)

Bevegelser øker smidigheten

De 64 mennene som deltok i studien, trente ikke jevnlig. De ble delt i tre grupper: Den ene skulle spille fotball i én time tre ganger i uken på små baner; den andre skulle løpe lange turer av én times varighet tre ganger i uken; den siste gruppen skulle ikke gjøre noe.

Peter Krustrup, professor ved institutt for idrett og ernæring ved Københavns Universitet, har vært med på den nye studien, og han forteller at fotballtreningen gir en lang rekke positive effekter.

– Denne forskningen bekrefter at både løping og fotballtrening er effektive metoder for å slanke seg og forbedre oksygenopptaket. I tillegg ser vi at fotball har en rekke positive effekter på muskelfunksjonen. Vi så markante forbedringer på både hopphøyde og smidighet i lår og korsrygg hos fotballgruppen, og ingen endringer for de andre gruppene, sier han.

– I fotball utfører spillerne mange forskjellige bevegelser. Det øker musklenes styrke og evne til å strekke seg. Det kan for eksempel være spark, hopp eller forsøk på å nå ballen. De får virkelig brukt musklene og leddene.

Peter Magnusson, som er professor ved institutt for klinisk medisin ved Københavns Universitet, mener det kan være vanskelig å avgjøre hvilken del av treningen som gir disse effektene.

Både løpegruppen og fotballgruppen tøyde nemlig ut i forbindelse med treningen, men fotballspillerne har strukket ut mer – blant annet i pausene.

– Det er ikke klart hvor mye av forbedringen som kommer fra fotballen og hvor mye som kommer fra tøyingen, sier Magnusson, som ikke har deltatt i forskningen.

I studien spilte de serbiske mennene på små baner. Det gir store fremskritt og få skader. (Foto: Zoran Milanovic)

– Men det kan godt tenkes at bevegelsene i fotball er med på å øke smidigheten, sier han.

Små baner er bedre

Deltakerne spilte fotball på mindre områder og med 10–14 spillere på banen av gangen. Det er altså ikke snakk om 11 mot 11 på en stor bane.

– Sprintene under ved denne formen for fotball er korte og intense. Det er fortsatt nok til å få den fulle effekten på muskelfunksjonen og på smidigheten, men de når ikke toppfart – da må de løpe 30 meter eller mer, sier Peter Krustrup.

Det gjør at risikoen for skader er mindre. Samtidig var det ikke snakk om faktiske kamper, men om trening.

– Det er viktig å understreke at dette ikke er en studie av kamper. Det er et viktig skille, for det er mange studier som viser at skaderisikoen øker med opptil ti ganger under kamper, sier Krustrup.

Danmark er foregangsland

Allerede i 2007 viste dansk forskning, med Peter Krustrup i spissen, at fotball har god effekt på utrente. Ut fra de studiene har begrepet «Fotball Fitness» oppstått.

I Danmark har det blitt arbeidet hardt med å få flere til å spille fotball for helsas skyld, og ikke nødvendigvis med konkurransen for øye.

– I DBU (Dansk Boldspil-Union, red.) er det ansatt konsulenter som skal legge til rette for denne aktiviteten. Det er etter hvert mer enn 200 klubber som tilbyr et slik tilbud, sier Krustrup.

– Utrente personer som vil komme i form, melder seg inn i et treningsstudio eller begynner å jogge. Men disse studiene viser at det er en rekke fordeler med ballspill, sier han.

Referanse:

Zoran Milanović m.fl.: Health-Related Physical Fitness in Healthy Untrained Men: Effects on VO2max, Jump Performance and Flexibility of Soccer and Moderate-Intensity Continuous RunningPlos One, august 2015. DOI: 10.1371/journal.pone.0135319.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS