Vakker stemme, vakker kropp

Er du pen på telefonen? Vel, da er sjansene også større for at du har et attraktivt utseende, mener amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stemmen din kan avsløre en hel del om både utseende og seksualvaner, hevder et forskerteam fra University of Albany i New York. Folk med attraktive snakketøy ser nemlig ut til å debutere tidligere seksuelt, ha flere seksualpartnere og i tillegg være mer henfallende til utroskap.

Som om ikke det var nok, virker det som om mennesker med pene stemmer også har en smukkere figur. Det viser seg nemlig at menn med tiltrekkende stemmer har en tendens til å ha smale hofter og brede skuldre, mens kroppen bak pene damestemmer gjerne har slanke midjer og bredere hofter.

Tidligere undersøkelser har vist at akkurat disse målforholdene har en del å si for både tiltrekningskrafta og fruktbarheten.

Symmetri

Et annet mål for skjønnhet er symmetri. Jo mer den venstre sida av kroppen ligner på den høyre, jo vakrere blir du, og det ser jammen ut til at stemmen kan sladre om dette også.

De amerikanske undersøkelsene skal nemlig vise at attraktive stemmer tilhører mennesker med like lang lillefinger på begge hender. De som skårer dårlig på snakketøyet har derimot større forskjeller i fingerlengden.

- Forskningen vår viser at stemmen kan være et medium som også overbringer subtil informasjon om seksualvaner og kroppsfasong, sier Gordon Gallup i ei pressemelding.

Uklar årsak

Sammenhengen mellom skjønnhet i stemmen og skrotten kom fram etter at 149 damer og menn hadde hørt på opptak av nøytrale stemmer som talte fra en til ti. Forsøkspersonene måtte vurdere hver stemme på en skala fra svært uattraktiv til svært attraktiv. Så ble resultatene sammenlignet med adferden og fysikken til menneskene bak tellinga.

Forklaringa på det noe merkelige resultatet er imidlertid en smule uklar. Det er mulig at en sammenheng mellom stemmen og personen som snakker med den kan ha vært nyttig i den dunkle tida før kunstig belysning, spekulerer forskerne. Men så var det dette med høna og egget, da.

Det kan jo for eksempel hende at folk flest synes selvsikre stemmer lyder mer tiltrekkende, og det er vel relativt store sjanser for at nettopp et tiltrekkende ytre kan gi en slik sikkerhet.

Uansett. Viser det seg at resultatene til det amerikanske teamet holder stikk, har vi i forskning.no bare ett spørsmål: Finnes det da ingen rettferdighet her i verden?

Referanse:

S. M. Hughes, F. Dispenza, G. G. Gallup Jr., Ratings of voice attractiveness predict sexual behaviour and body configuration, Evolution and Human Behavior 25 (2004) 295-304

Lenke:

Evolution and Human Behavior: Ratings of voice attractiveness predict sexual behavior and body configuration
BBC Online: Voice appeal ‘linked to sex life’

Powered by Labrador CMS