Varsko mot triglyserider

Ikke bare ”dårlig” kolesterol, men også fettstoffet triglyserider kan gi karforandringer og hjertesykdom, viser ny amerikansk rapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Bakgrunnen for rapporten er at mens nivåene av ”dårlig” kolesterol er synkende i den amerikanske befolkningen, så er triglyseridene i blodet over faregrensen for mange.

Også i Norge

- Den samme tendensen ser vi også i Norge, sier Kjetil Retterstøl. Han er førsteamanuensis ved avdeling for ernæringsvitenskap, medisinsk fakultet på Universitetet i Oslo.

- Vi har sluttet å drikke helmelk og spiser mindre smør og andre kilder til mettet fett, så det ”dårlige” kolesterolet har gått ned.

- En undersøkelse fra Oppland viser på den andre siden at fra 1976 til 1999 steg triglyseridnivået fra 2,2 til 2,4 mmol/l for menn og fra 1,4 til 1,5 mmol/l for kvinner. I samme perioder har kroppsmasseindeksen også økt. Her er det en nær sammenheng, sier Retterstøl.

Bare indirekte virkning

Fram til nå har det ”dårlige” kolesterolet LDL-C (Low Density Lipoprotein Cholesterol) fått hovedskylda for arteriosklerose, populært kalt åreforkalkning. Dette kan gi hjerte- og karsykdommer.

Triglyserider fra dyrefett og mange andre kilder har bare indirekte fått skylda for slike farlige forandringer i blodårene. Det er fordi de har redusert det såkalte ”gode” kolesterolet, HDL-C (High Density Lipoproteins Cholesterol).

En annen indirekte sammenheng har vært koblingen mellom triglyseridnivå og forekomsten av type 2 diabetes, som også gir forandringer i blodårene.

Denne formen for sukkersyke oppstår i voksen alder. Arv, men også fet kost og usunn livsstil er medvirkende årsaker.

Triglyserider i seg selv har altså fram til nå ikke vært sett på som direkte farlige.

En ny rapport fra American Heart Association (AHA) bekrefter at triglyserider ikke direkte gir åreforandringer. Likevel er triglyserider en viktig markør for hjerte- karsykdommer, gjennom sin påvirkning på stoffskiftet av fett i kroppen.

Betennelsesreaksjoner

Rapporten beskriver flere måter som triglyserider kan gi åreforandringer på. De kan forårsake betennelsesreaksjoner i blodåren, som igjen fører til forandringer der åreveggen blir mindre elastisk.

Reaksjoner mellom triglyserider og andre stoffer i kroppen kan også frigjøre fettsyrer som påvirker cellene i åreveggen.

Arvelighet og fedme

Det er flere årsaker til forhøyede triglyserider i blodet. En er arvelighet.

Kjetil Retterstøl (Foto: priv)

- Noen mennesker tåler godt å være litt tykke, mens andre ikke kan ha en kul på magen engang før nivået av triglyserider går til værs i blodet. Disse menneskene har det vi kaller et metabolsk syndrom, forklarer Retterstøl.

En annen årsak til høye triglyserider er fedme.

Rapporten viser til undersøkelser i USA der det avsløres en klar sammenheng mellom kroppsmasseindeks og økte nivåer av triglyserider.

En annen amerikansk undersøkelse viser spesiell sammenheng mellom fett rundt magen og triglyserider.

Overskudd av triglyserider

- Triglyserider i maten brytes i tarmen ned til fettsyrer, og bygges så opp igjen til triglyserider i blodet. Det er en klar sammenheng mellom triglyserider i maten og i blodet, sier Retterstøl.

- Triglyseridene i blodet fraktes ut til blant annet musklene, der det forbrukes i energiomsetningen ved muskelarbeid.

- Men hvis blodet ikke blir kvitt triglyseridene fort nok, da blir det et overskudd av energibærende stoffer i blodet. Slike stoffer er fett og sukker. Det er en nær sammenheng mellom høyt blodsukker og høyt nivå av triglyserider, forteller Retterstøl.

”Mallorcitt”

- Dette er vi spesielt oppmerksomme på ved diabetes, fortsetter han. – En dårlig regulert diabetes gir høyt blodsukker, og dermed økede triglyserider.

- Også overdreven alkoholbruk kan gi samme effekt. Uoffisielt kaller vi det ”Mallorcitt”. Folk har vært sydpå og drukket tett i en uke eller mer. Noen tåler det, mens andre får ødelagt energibalansen. Det kan også føre til en livstruende betennelse i bukspyttkjertelen, pancreatitt, sier Retterstøl.

Pasienter med svært høye nivåer av triglyserider bør være helt avholdende fra alkohol, anbefaler også rapporten.

Slanking effektivt

Rapporten fra American Heart Association foreslår flere tiltak som kan senke nivået av triglyserider.

Slanking er effektivt. En vektreduksjon på fem til ti prosent gir en 20 prosent reduksjon av triglyserider, sier rapporten.

Ved å fjerne transfett fra kosten, synker nivåene av både triglyserider og det ”dårlige” kolesterolet LDL-C. Transfett finnes spesielt i fettstoffer som brukes i industriell bakeindustri, i melk og i kjøtt av drøvtyggere som sau og ku.

Middelhavsdiett

Mat som inneholder mye karbohydrater reduserer dessuten det ”gode” kolesterolet HDL-C og øker triglyseridnivået.

Hvis man isteden spiser proteinrik mat med mye umettede fettsyrer, synker derimot triglyseridnivået.

Rapporten referer også til den såkalte middelhavsdietten, som viser seg å redusere triglyseridene.

Denne dietten består av mat mye frukt, grønnsaker og fiber, enumettede fettsyrer i form av olivenolje, litt ost og yoghurt, lite rødt kjøtt men mer fisk, og moderate mengder vin. Ved høyere alkoholinntak øker derimot triglyseridnivået.

En finsk undersøkelse viser at spesielt fiber i kosten reduserer kolesterol hos mennesker som er disponert for type 2 diabetes gjennom arv, eller som alt har sykdommen.

Omega-3

"Fet fisk er en god kilde til omega-3"

American Heart Association anbefaler spesielt flerumettede fettsyrer i form av Omega-3 fra fisk for å redusere triglyseridnivåene.

Fire gram omega-3 reduserer triglyserider med 25 til 30 prosent, ifølge en undersøkelse som rapporten refererer. Generelt vil ett gram omega-3 gi en triglyseridreduksjon på fem til ti prosent.

Omega-3 finnes i fet fisk, men rapporten anbefaler bruk av kapsler for å sikre tilstrekkelig tilførsel.

Fisk og tran

- Amerikansk kosthold er annerledes enn det norske, kommenterer Retterstøl.

- Vi spiser mer fet fisk. Både makrell i tomat, røkelaks og en fiskemiddag eller to i uka gir tilstrekkelig tilførsel av omega-3. Eller vi kan ta en skje tran. Det inneholder akkurat de samme virksomme fettsyrene, og er billigere enn omega-3-kapsler. Dessuten gir tran oss verdifulle vitaminer, sier han.

Også rapsolje, bønner og andre matvarer inneholder omega-3, men ifølge rapporten er det bare omega-3 fra fisk som gir triglyseridreduksjon.

Mosjon

Fysisk aktivitet er også gunstig. Musklene forbruker triglyserider når de er i aktivitet, og dermed synker triglyseridnivåene i blodet etter en treningsøkt.

En studie av middelaldrende, moderate joggere viste en 20 prosent reduksjon av triglyserider.

Likevel var effekten størst hvis nivåene fra før av var unormalt høye, og hvis treningen ble kombinert med lavere kaloriinntak.

Enkelte medisiner kan også heve triglyseridnivået, blant annet P-piller.

En del av helhetsbildet

- Denne rapporten forandrer ikke vesentlig på totalbildet av hva som gir økt risiko for hjertesykdom, sier Retterstøl.

- Triglyserider har sin betydning, men vi må se dem i sammenheng med det ”gode” og ”dårlige” kolesterolet. Den såkalte lipidprofilen er summen av det ”gode” og det ”dårlige” kolesterolet, pluss triglyseridnivået delt på 2,2. Samlet gir det et bedre helhetsbilde av helserisikoen, avslutter Retterstøl.

Referanse:

Miller M et.al, Triglycerides and cardiovascular disease: a scientific statement from the American Heart Association, Circulation, april 2011

Powered by Labrador CMS