Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - les mer.

– Jeg opplever at veldig mange kvinner er unødvendig redde for magen sin etter å ha født, sier Helene Wilsgaard Vabø.
– Jeg opplever at veldig mange kvinner er unødvendig redde for magen sin etter å ha født, sier Helene Wilsgaard Vabø.

Sosiale medier gir mødre feil inntrykk om delte magemuskler: ­– Det er deilig å løfte tungt, sier Helene

Mange ferske mødre er engstelige for å trene styrke. Helene Vabø Wilsgaard føler ikke at magen er noen hindring for å løfte tungt og får støtte av ny forskning.

– Det er deilig å løfte tungt og kjenne at jeg er sterk og får til det jeg vil få til, sier Helene Vabø Wilsgaard.

Hun har drevet med crossfit i mange år og har hatt delte magemuskler siden 2008.

Wilsgaard er en av mange mødre som har vært med på forskningsprosjektet om det som kalles diastase. Det vil si å ha mellomrom mellom magemusklene etter fødsel.

– Jeg ønsker at det skal komme mer kunnskap rundt dette og er veldig nysgjerrig på egne vegne, sier hun om hvorfor hun sa ja til å delta.

Delte magemuskler

Delte magemuskler ses ved at det danner seg et mellomrom mellom de loddrette magemusklene. På fagspråket kalles dette diastasis recti. Dette oppstår som regel mot slutten av et svangerskap, men det kan også skje i forbindelse med sterk vektøkning hos ikke-gravide og i noen tilfeller ved vektløfting. Magen strekkes ut både i lengderetningen og i bredden.

Hos de fleste kommer magemusklene sammen igjen i løpet av noen uker etter fødselen, men hos enkelte vedvarer spriket mellom magemuseklen.


Kilde: NHI

Sosiale medier gir mødre feil inntrykk

Selv om mange av deltagerne som meldte seg på studien, trodde de hadde delte magemuskler, var Wilsgaard en av de få som faktisk fikk det diagnostisert.

Over 70 prosent av kvinnene som meldte seg til forskningsprosjektet, trodde nemlig de hadde delte magemuskler, men fikk det avkrefta da de kom inn til screening.

Kvinnene oppga også at det var sosiale medier og nettsider de oftest brukte for å få råd om behandling for delte magemuskler.

– Mange får inntrykk fra sosiale medier at det er veldig vanlig å ha delte magemuskler. Men mange har ikke fått informasjon om at det skjer en naturlig tilhelning i kroppen etter fødsel, sier forsker Sandra Bjordal Gluppe.

Hun forteller at for noen går mellomrommet tilbake med en gang, mens en studie fra Ahus har vist at det tar opptil ett år for andre.  

– Du må ta tida til hjelp, og man trenger ikke å bekymre seg med en gang, legger hun til.

Normalt at magen forandrer seg

Gluppe er også fysioterapeut og jobber til daglig på Nøtterøy. I flere forskjellige studier har hun undersøkt delte magemuskler etter fødsel.

I den ene studien viste det seg at svært mange av de 460 førstegangsfødende kvinnene som var med, var bekymra for utseende til magen etter fødsel. 

De som fortalte at de hadde utbuling på magen, var også mindre fornøyd enn dem som ikke hadde det. Utbuling er et tegn på delte magemuskler.

– Veldig mange har spørsmål om magen og er redde for å gjøre feil. Det er viktig å formidle at det er helt normalt at magen forandrer seg etter fødsel. Likevel er det fremdeles mulig å bruke musklene der, sier hun.

En av studiene undersøkte effekten av et treningsprogram for magemusklene bestående av hodeløft, curl-up og skrå curl-up. 70 kvinner deltok.
En av studiene undersøkte effekten av et treningsprogram for magemusklene bestående av hodeløft, curl-up og skrå curl-up. 70 kvinner deltok.

Hun sier det er veldig få som har det de klassifiserer som betydelig grad av delte magemuskler. Det vil si over 5 centimeter. Disse har det vært få av i studiene, og forskninga på denne gruppa er dessverre mangelfull.

Sit-ups er ikke farlig

Ett av hovedfunnene i en tidligere studie utført av Gluppe er at sit-ups/curl-up ikke er farlig eller forverrer, de delte magemusklene.

Mens mange mødre har fått høre og lest på sosiale medier og nett at de ikke bør ta sit-ups og lignende øvelser.

Mange er unødvendig redde

Helene Vabø Wilsgaard er selv aktiv treningsprofil på Instagram og har også lagt merke til at det er mye feilinformasjon ute og går på de forskjellige plattformene.

– Absolutt! Jeg jobber med dette selv også og opplever at veldig mange kvinner er unødvendig redde for magen. Mange er redde for naturlig bevegelse, å trene og bruke magen sin. Da er det veldig fint med flere studier å kunne vise til, og at kunnskapen her blir bedre. 

Men skal kunnskapen bli bedre, må også oppfølgingen etter fødsel bli styrka, mener forsker Gluppe.

Kvinner med delte magemuskler hadde en tendens til svakere i magemusklene, rapporterte mer smerter i magen, men at det ikke var høyere forekomst av bekkenbunnsplager, korsrygg- og bekkenleddssmerter sammenliknet med kvinner uten tilstanden.
Kvinner med delte magemuskler hadde en tendens til svakere i magemusklene, rapporterte mer smerter i magen, men at det ikke var høyere forekomst av bekkenbunnsplager, korsrygg- og bekkenleddssmerter sammenliknet med kvinner uten tilstanden.

Hun mener det er på høy tid at alle kvinner får tilbud om minst en kontrolltime hos fysioterapeut etter fødsel med kompetanse på kvinnehelse.

Blant annet for å kunne sjekke bekkenbunnsmusklene, de delte magemusklene og få veiledning om trening og aktivitet.

– Tenk at vi som bor i Norge, et av verdens rikeste land, har så dårlig oppfølging av kvinner etter fødsel. Det trengs definitivt mer. I dag må kvinner betale for å få riktig informasjon om for eksempel delte magemuskler. Dette burde vært et offentlig tilbud. Gevinsten er stor, mener Gluppe.

Bør komme i gang med fysisk aktivitet

Hun tenker spesielt på kvinnene som er redde for at trening vil gjøre situasjonen verre. Fysioterapeuten vil anbefale fysisk aktivitet.

– Det er selvsagt en sårbar periode etter fødsel der man må finne ut av ting. Men fysisk aktivitet og trening er så viktig å komme i gang med. Det trenger ikke å være sit-ups eller hard styrketrening, all aktivitet bidrar positivt, sier hun.

Som eksempel nevner hun trilleturer med vogn.

– Treninga kan du gjenoppta gradvis. Det kan være lurt å ta kontakt med en fysioterapeut eller helse- og treningsfysiolog for å få hjelp til dette, mener Gluppe.

For Helene Vabø Wilsgaard er det nå tre år siden siste fødsel. Til daglig er hun crossfitinstruktør, personlig trener og tar en master i idrettspsykologi på Norges idrettshøgskole.

Delte magemuskler var ingen hindring for Helene Vabø Wilsgaard da hun begynte treningen igjen etter å ha født.
Delte magemuskler var ingen hindring for Helene Vabø Wilsgaard da hun begynte treningen igjen etter å ha født.

For henne har det fungert å starte gradvis med trening igjen og bygge seg sakte, men sikkert tilbake.

De delte magemusklene var ikke noen hindring.

– Jeg synes ikke at det er noen svekkelse med delte magemuskler. Utfordringen er at man blir svak i magen av svangerskap og i tiden etter fødsel. Dette må trenes opp igjen slik som man må i alle andre tilfeller der kroppen er igjennom store endringer.

Hun trente gjennom hele svangerskapet og rett etter fødsel også. 

– Jeg startet veldig rolig og bygget meg opp igjen. Jeg føler ikke nå at magen er noen hindring for det jeg driver med, sier Wilsgaard.

Om forskningen

  • Forskningen består av fire forskjellige studier som har undersøkt ulike aspekter ved delte magemuskler etter fødsel.
  • Studie 1 benyttet et spørreskjema hvor 460 førstegangsfødende kvinner 6–8 måneder etter fødsel svarte på hvordan magen oppleves, forekomst av selvrapprotert styrke i magemusklene og opplevelse av utbuling (tegn på delte magemuskler).
  • Studie 2 vurderte akutt effekt av åtte øvelser for magemusklene på avstanden mellom de rette magemusklene hos 38 kvinner med delte magemuskler.
  • Studie 3 sammenlignet forekomst av bekkenbunnsplager, korsrygg-, bekkenledd- og abdominal smerte og styrke i magemusklene hos kvinner med og uten delte magemuskler.
  • Studie 4 var en randomisert kontrollert studie med 70 kvinner med delte magemuskler 6–12 måneder etter fødsel. Effekten av et treningsprogram for magemusklene, bestående av hodeløft, curl-up og skrå curl-up, ble vurdert på avstanden mellom de rette magemusklene og andre mulige konsekvenser relatert til delte magemuskler.

Referanse:

Sandra Bjordal Gluppe:  «Mammamage» - et problem etter fødsel? Doktorgradsavhandling ved Norges iddrettshøgskole, 2023. (Nettside på NIH om avhandlingen)

 

Powered by Labrador CMS