13 spillere fra ABs førstelag ble testet med den såkalte YoYo-testen. (Foto: Colourbox)

Så lite skal til for å gjøre fotballspillere enda bedre

Mindre enn en halv times sprinttrening i uken får profesjonelle fotballspillere til å løpe raskere i lengre tid når det er kamp. Det kan avgjøre kamper i de siste minuttene.

Korte spurter ser ut til å gjøre fotballspillere mer utholdende. Det øker kanskje sannsynligheten for å score i kampens siste minutter, for eksempel da AB møtte Fredericia høsten 2014. (Foto: Fanklubben AB Forever)

Fakta

Profesjonelle fotballspillere må i løpet av en fotballkamp foreta omkring 1200 uforutsigbare og plutselig bevegelser (om lag hvert femte sekund), inkludert:

• 30–40 sprinter

• 30–40 taklinger og hopp

• Over 700 vendinger

* En rekke oppbremsinger, spark og driblinger.

En spiller på høyeste nivå løper i løpet av en kamp:

• 2–3 kilometer høyintensivt (over 15 km/t) og

• omkring 0,6 kilometer sprint (over 20 km/t)

Det svarer til 28 prosent og 58 prosent mer enn spillere på lavere nivå.

Kilde: Jens Bangsbo

Fakta

ABs seire i de siste fire kampene høsten 2014:

  • 2. november: Køge 2–0 (mål i 66. og 72. minutt)
  • 9. november: Roskilde 2–4 (mål i 13., 25., 47. og 86.)
  • 16. november: Fredericia 1–0 (mål i 90.)
  • 23. november: Vendsyssel 0–1 (mål i 74.)

ABs statistikk frem til de siste fire kampene i 2014: 1–5–8 (vunnet, uavgjorte, tapte)

Statistikk våren 2015: 1–3–6

Kilde: superstats.dk

Yo-Yo-testen

Yo-Yo-testen – som er utviklet av professor Jens Bangsbo – blir brukt til måling av spilleres løpskapasitet i mange klubber, for eksempel hos FC København, som du kan se i denne videoen fra 2014:

Det hadde vært en frustrerende høst for fotballspillerne i den danske førstedivisjonsklubben AB. De første 14 kampene hadde bare gitt én seier, og vinterpausen nærmet seg.

Derfor virket det som en god i de å få hjelp fra forskere fra Københavns Universitet. Treningen ble justert, og AB vant de siste fire kampene i 2014.

– Vi føler at treningen virket. Det var lett å ta i bruk, og det tok ikke spesielt lang tid. Vi bruker fortsatt opplegget; alt annet ville vært idiotisk, mener Magnus Christensen, fysisk trener og avslutningstrener i AB.

En halv time i uken

Treningsopplegget var satt sammen av forskere under ledelse av postdoktor Michael Nyberg og professor Jens Bangsbo.

Bangsbo har tidligere vært assistenttrener i den italienske storklubben Juventus, så det ligger mer enn bare teori bak anbefalingene:

Opptil 10 ganger 5 sekunders sprint (med ti sekunders pause), gjentatt 2–3 ganger, to ganger i uken.

Fordeler mot slutten av kampen

13 spillere fra ABs førstelag ble testet med den såkalte YoYo-testen. Etter fire uker hadde de bedret prestasjonene fra 2803 til 3127 meter i gjennomsnitt.

Det er slike små forskjeller som kan snu fotballkamper.

Ifølge Jens Bangsbo viser forskningen at lag med spillere som foretar flere høyintensive løp med ball, har en tendens til å vinne. Forskjellen er spesielt stor mot slutten av kamper.

Tre av høstsesongens siste fire kamper ble avgjort ved at AB scoret i løpet de siste 25 minuttene.

Trening midt i sesongen

Mer detaljerte undersøkelser av AB-spillerne – inkludert muskelbiopsier – blir nå analysert av forskerne ved Københavns Universitet. (Foto: ab-fodbold.dk)

Forskerne analyserer fortsatt målinger og biopsier fra spillerne, men Jens Bangsbo vil allerede nå anbefale treningen.

– En rekke andre vitenskapelige studier funnet en tilsvarende effekt. Trenere bør forsøke å finne plass til aerob trening med høy intensitet. Selv midt i sesongen kan man bli bedre – selv om den samlede treningsmengden går ned, sier Bangsbo.

Forskerne understreker at treningen må være tilpasset posisjonen til hver enkelt spiller. En kantspiller må kunne sprinte 30–40 meter langs sidelinjen, mens en sentral midtbanespiller som regel sprinter i mindre enn ti meter av gangen, sammen med mange vendinger og korte akselerasjoner.

– Det kan være individuelle øvelser med ball eller forskjellige former for spill, og det må passe til spillernes kapasitet, for å unngå overbelastninger, påpeker Bangsbo.

Betydelig effekt

Forsøkene i AB er fortsatt ikke beskrevet i en vitenskapelig artikkel – men både trenere og spillere i AB mener de har kommet i bedre fysisk form.

– Jeg er ikke i tvil om at treningen har hjulpet. Men det er naturligvis mange andre faktorer som spilte inn, blant annet noen psykologiske mekanismer som slår inn nå spillerne merker at vi gjør noe ekstra på treningen, sier Magnus Christensen.

AB har ikke klart å fortsette rekken av gode resultater. De siste åtte kampene har bare gitt én seier, og laget ligger nå på nedrykksplass.

– Det er mange faktorer som spiller inn: avgang av spillere, uheldige skader – og rett og slett uflaks. Men det snur i neste kamp, sier Magnus Christensen.

Professor Jens Bangsbo legger frem resultatene fra studien på en internasjonal fotballkongress i København i neste uke.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS