En ny studie viser at populære slankemedisiner som Ozempic, Wegovy og Mounjaro ikke bare reduserer appetitten – de kan også påvirke hvordan mat smaker.
Forskerne undersøkte 411 personer med overvekt eller fedme som hadde brukt ett av de
tre legemidlene i minst tre måneder.
Deltakerne svarte på spørsmål om smak, appetitt,
metthetsfølelse og matlyst.
Ingen rapporterte om endringer i surhet eller bitterhet.
Studien ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Diabetes, Obesity and Metabolism.
Mindre sug etter mat
Samtidig meldte over halvparten av deltakerne at de var
mindre sultne generelt, og nesten to tredjedeler følte at de ble mette raskere enn før.
Mange rapporterte også mindre sug etter mat, altså matlyst.
Det var fra før kjente effekter av slankemedisinene. Forskerne ville se om det var en sammenheng mellom
endring i smak og de andre følelsene, altså appetitt, metthetsfølelse og matlyst.
Og det fant de.
De som opplevde at mat smakte søtere eller saltere, hadde
dobbelt så stor sannsynlighet for økt metthetsfølelse. De som syntes
maten smakte søtere, hadde også oftere mindre appetitt og opplevde mindre
matlyst.
– Disse legemidlene virker ikke bare i tarmen og hjernen,
men også på smaksløkene og hjernens belønningssentre, sier professor Othmar
Moser ved Universitetet i Bayreuth i Tyskland i en pressemelding.
Han har ledet studien.
– De kan altså påvirke hvordan sterke smaker oppleves, noe
som igjen kan påvirke hvor mye og hva man spiser, sier han.
Vektnedgang, men ikke på grunn av smak alene
Men ble de noe slankere?
Det gjorde de også: Deltakerne oppnådde i snitt en betydelig reduksjon i kroppsmasseindeks (BMI) mens
de gikk på slankesprøytene:
17,4 prosent reduksjon i BMI med Ozempic
17,6 prosent reduksjon i BMI med Wegovy
15,5 prosent reduksjon i BMI med Mounjaro
Annonse
Likevel fant forskerne ingen direkte kobling mellom
endringer i smak og graden av vektnedgang. De som fortalte at maten smakte mer salt eller søtt rapporterte altså i større grad at de ble mettere, men de gikk ikke noe mer ned i vekt enn andre.
– Smak er bare én av mange faktorer. Langsiktig
vektreduksjon avhenger også av forbrenning, kosthold og fysisk aktivitet.
Endringer i smak kan gjøre maten mer eller mindre tilfredsstillende, men alene
er det ikke nok til å forklare vekttapet, sier Moser i Pressemeldingen.
Kan gi bedre behandling
Forskerne mener at kunnskapen likevel kan være nyttig i behandling med slankesprøyter.
Dersom pasienter rapporterer at smaken endrer seg, kan det
gi leger signaler om hvordan behandlingen virker. Det kan også åpne for mer
individuelt tilpasset kostholdsråd – for eksempel å finne alternativer til
matvarer som oppleves for søte eller salte.
Studien har sine begrensninger, blant annet at all kunnskapen er
selvrapportert. Det betyr at det er deltakernes subjektive opplevelse som forskes på. I tillegg ble alle deltakerne rekruttert på nett. De er derfor ikke representative for alle som bruker legemidlene.
Likevel mener Moser at funnene peker på en ny og hittil lite
kjent virkning av de mye omtalte slankemedisinene:
– At endret smak kan bidra til å regulere appetitt og
metthetsfølelse, gir oss et nytt perspektiv på hvordan disse legemidlene
faktisk virker, sier han.
Ikke sikkert det er en sammenheng
Åsne Ask Hyldmo er overlege ved Regionalt senter for
fedmeforskning og innovasjon på St. Olav hospital i Trondheim.
Hun er enig i at studien har begrensninger.
– Dette er en tverrsnittstudie som samler data fra en viss
populasjon på ett enkelt tidspunkt. Deltakerne skal da huske tilbake til
hvordan det var ved start, og det i seg selv er grunnlag for mange feilkilder,
sier hun til forskning.no.
Annonse
I tillegg er ikke slike studier egnet for å si noe om
årsakssammenhenger.
Det betyr at vi ikke kan være sikre på at det er medisinene
som gjør at de smaker mer, eller om det er andre ting som er årsaken.
Mer persontilpasset behandling
Likevel mener Hyldmo det er interessant at så mange rapporterte
om endringer i smaksopplevelse.
– Kanskje kan dette brukes til å gjøre behandlingen mer
persontilpasset, slik som forskerne selv foreslår, skriver hun.
Samtidig mener Hyldmo at studien bidrar mest til å lage nye
hypoteser, som bør testes videre i studier som er bedre egnet for å finne
årsakssammenhenger. Det kan for eksempel være i kliniske forsøk med en kontrollgruppe.
Gir mindre søt mat, mer søt smak?
Kan endringer i smak bare være en naturlig konsekvens av det å gå ned i vekt?
Du har kanskje merket det selv: Når du spiser mindre sjokolade i en periode, vil sjokoladen smake veldig søtt når du begynner å spise den igjen.
Mangle opplever at mat smaker saltere eller søtere også etter slankirurgi.(Foto: Foto: Erik Johansen / NTB)
Jorunn Sandvik, overlege og forsker ved Senter for
fedmeforskning på St.Olavs hospital, forteller om liknende erfaringer fra
fedmekirurgi.
– Smaksopplevelsen endres, og mange opplever at mat smaker
saltere eller søtere enn før, sier hun til forskning.no.
Etter slike operasjoner, endrer nemlig tarmhormoner seg, fordi tarmene blir fysisk endret. Det skjer også en endring når man bruker slankemedisiner. De inneholder GLP1, som er et
naturlig hormon i tarmen. Dette hormonet stimulerer frigjøring av insulin som regulerer blodsukkeret.
Annonse
I slankesprøytene etterlikner såkalte GLP1-analoger kroppens
eget hormon og gjør at folk føler seg mette raskere.
Smaksendringer er gunstig
– Endring i smaksopplevelse ved bruk av GLP1-analoger kan derfor
godt være en direkte effekt av medikamentene, sier Sandvik.
– For de fleste vil smaksendringen være gunstig og hjelpe dem med å spise sunnere matvarer.
Smak er også en vanesak, påpeker Sandvik.
– Det er mulig at søt- og saltsmak oppleves sterkere
hvis man vanligvis ikke spiser søt eller salt mat, men jeg har ikke
oversikt over om det er gjort noen forskning på dette i andre sammenhenger,
sier hun.
En amerikansk
studie fra tidligere i år viser derimot at det å spise mer – eller mindre –
søt mat, ikke endret folks ønske om å spise søt mat.