Pasjonsfrukt dyrkes mest for å selges som konsentrert juice. Den runde, lille frukten med de gule frøene i syrlig fruktsaft er også god som dessert.
Nå har forskere testet ut et nytt bruksområde. Frysetørret pulver av pasjonsfrukt-skall kan også fungere som spiselig emballasje til frukt i dagligvarehandelen.
Pasjonsfrukt har så høyt innhold av antioksidanter og polyfenoler at den kan brukes konserverende på andre matvarer.
Lovende beskyttelse
Forskerne brukte pasjonsfrukt-skall fra en økologisk gård i Sør-Afrika, som de frysetørret og laget pulver av.
Dette pulveret er også kjent for å ha medisinsk effekt.
De laget en mikrofilm av pulveret som de testet for ulike egenskaper.
Pulveret kan også brukes som ingrediens i naturlige kosttilskudd.
Oksygen er skurken
Oksygen er en utfordring ved frakt av frukt og grønt, fordi det forårsaker biokjemisk nedbrytning.
– Derfor må vi begrense hvor mye oksygen som kommer til produktet, sier professor Olaniyi Fawole ved Universitetet i Johannesburg i en pressemelding.
Et annet problem er uttørking.
Når friske matvarer pakkes i plastfilm, lager plasten en mikro-atmosfære.
Dette bremser hvor mye oksygen kan påvirke matvaren, og holder på fuktigheten.
En biologisk emballasje må også fungere som en barriere hvis den skal fungere som alternativ.
Danner en barriere
Pulver av pasjonsfruktskall kan fungere som en biologisk film som dekker produktet.
– Tildekkingen reduserer både den skadelige påvirkningen av mye oksygen i luften og uttørking, ved at fuktigheten holder seg på innsiden, forklarer Fawole.
Han mener spiselig innpakning kan løse både oksygen-problemet og problemet med uttørking.
Det vil særlig være nyttig for oppkuttet fersk frukt, som er utsatt for uttørking.
Antioksidanter viktig
I tillegg bør en biologisk film inneholde mye antioksidanter. De hindrer oksidasjon. De kan også hindre vekst av skadelige mikrober som eventuelt er i frukten fra før.
Pasjonsfruktskall har høye nivåer av antioksidanter.
Men antioksidanter kan bli ødelagt av industriell behandling, høy temperatur under lagring, oksygen og lys.
Forskerne har brukt ulike tilsetningsstoffer som såkalte bærere for pasjonsfruktskallet og testet dem ut.
Nytteverdien er foreløpig uviss
Seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen forsker på matemballasje og holdbar mat ved Nofima.
Hun kjenner til flere studier hvor forskere har testet ut naturlige, spiselige komponenter til å emballere mat.
Som for eksempel ulike karbohydrater og polysakkarider som er brukt som «coating», eller belegg.
– Nytteverdien av akkurat denne spiselige emballasjen er foreløpig uviss, fordi den ennå ikke er testet ut på mat, understreker hun overfor forskning.no.
Ikke testet i praksis på mat
I denne studien har de malt opp og frysetørret skallet fra pasjonsfrukt og blandet det med en såkalt bærer.
Så har de undersøkt potensialet det har som belegg. De har sjekket om pulveret har bevarende egenskaper som beskyttelse for matvarer, forklarer hun.
– De fant ut at kvaliteten og effekten av pulver fra pasjonsfruktskall var avhengig av type bærer, forteller hun.
For å finne ut om spiselig emballasje egner seg, må de også teste evnen til å binde olje og vann, struktur, bioaktive forbindelser og evnen som antioksidant, sier Pettersen.
Dette er egenskaper som er relevante for matvareindustrien, ved bruk av naturlige tilsetningsstoffer og såkalt funksjonell mat.
Langt frem
For at et spiselig belegg skal kunne brukes, må forskere finne ut om det faktisk kan beskytte maten og øke holdbarheten.
Men dette har de ikke testet ut på matvarer ennå.
– For å slå det fast, gjenstår det å teste det ut i praksis på matvarer, understreker Pettersen.
Derfor er det rimelig å anta at det er et stykke frem før de kan si om dette kan ha effekt på produktets kvalitet.
Komplisert å finne alternativer til plast
Frukt og grønnsaker trenger ofte litt oksygen under lagring og frakt. Da kan det være at emballasjer som har god barriere mot oksygen, ikke er optimalt.
Materialer bør testes på de spesifikke bruksområdene før man kan si noe om holdbarhet, påpeker hun.
En spiselig emballasje må heller ikke krasje med fargen, utseendet eller smaken på selve produktet.
– Å finne alternativer til plastemballasje for mat, er med andre ord komplisert, sier Marit Kvalvåg Pettersen.
Referanse:
G. K. Kobo mf: Micro-Encapsulation of Phytochemicals in Passion Fruit Peel Waste Generated on an Organic Farm: Effect of Carriers on the Quality of Encapsulated Powders and Potential for Value-Addition. Antioxidants, 15. august 2022.