Er fisk fra boks sunt?

Noen ganger kan det være vanskelig å få fatt i fersk fisk. Er makrell og tunfisk på boks brukbar erstatning?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Fersk fisk er god for hjertet. Det holder synet godt, og det reduserer risikoen for kreft.

Men hva med fisk på boks?

– I utgangspunktet er det fremdeles sunt, konstaterer Karsten Olsen fra Det biovidenskapelige fakultet, Life, på Københavns Universitet.

– Det vil aldri være like sunt som den ferske varen, for noen av de sunne fettstoffene endrer karakter. Men det er et spørsmål om få prosents forringelse i forhold til den ferske varen.

– Du får fremdeles en betydelig del av de sunne omega-3-fettsyrene. Hermetikk er absolutt en god måte å oppbevare ting på i lang tid, og derfor er det ingenting i veien for å spise fisk fra boks, sier Olsen, som er førsteamanuensis i matvarekjemi på Lifes Institutt for Fødevarevidenskab.

Lukten av gammel fisk

Den eneste ulempen ved å spise fisk fra boks – enten det er makrell, tunfisk, torskerogn eller annet – er ifølge Olsen at fettet i boksfisken oksiderer, altså reagerer med luft, slik at det blir harskt.

Derfor forsvinner noe av den gode smaken i forhold til fersk fisk.

– Man kjenner lukten fra en litt gammel fisk, som har en umiskjennelig luft av – ja, fisk, nettopp fordi fettstoffene oksiderer. Det er en naturlig reaksjon, og det er også derfor man lukker fiskeolje inn i kapsler.

– Men det er altså ikke et problem å spise fisk på boks, eller for den salgs skyld frossen fisk, sier Olsen.

Det er altså ingen argumenter mot å spise fisk på boks.

Lenker

Karsten Olsens profil (KU)

En nyåpnet boks tunfisk ser ikke ubetinget lekker ut, og kanskje lukter den også litt harskt. Men innholdet er sunt nok, forsikrer en dansk forsker. (Foto: creacart)
 

Powered by Labrador CMS