Epler gir sterkere muskler

Ursolsyre, som blant annet finnes i skallet på epler, gir sterkere muskler.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Man må spise om lag 100 epler om dagen for å få den effekten som forskningen har vist på mus. Men man kan vel nøye seg med skallet, hvor ursolsyren sitter. (Foto: Colourbox)

Tenk hvis vi kunne spise oss til sterke og friske kropper, som ikke ble svakere og styggere med tiden.

En ny studie, publisert i tidsskriftet Cell Metabolism, gir næring til håpet. Studien viser at ursolsyre, som finnes helt naturlig i blant annet epler, ikke bare hindrer musklene i å bli svakere, men dessuten gjør dem sterkere.

– Forsøkene med mus indikerer at ursolsyre kan hindrer muskelmassen i å bli mindre, men også at musklene faktisk vokser, forklarer seniorforsker Jesper Løvind Andersen, laboratoriesjef på ISMC (Institute of Sports Medicine Copenhagen) ved Bispebjerg Hospital.

Andersen mener at studien er spennende. Men han legger til at et menneske må spise cirka 100 epler om dagen for å få den effekten som her påvises hos mus.

Forskjell på alder og akutte skader

Først foretok forskergruppen et forsøk på fastende mennesker og deretter har de undersøkt den samme prosessen nærmere hos mus. Musene ble påført en ryggmargsskade.

Forsøket viser at musklene ikke ble mindre etter skaden når musene fikk store mengder ursolsyre.

Resultater indikerer at syren virker ved å hemme signalstoffet IGF-1, som i en lang rekke tidligere studier har vist seg å være en virksom regulator av muskelvekst.

Det er imidlertid forskjell på kroppens reaksjoner ved en akutt ryggmargsskade, og når alder svekker musklene over lang tid, forklarer Andersen.

Derfor er det usikkert om ursolsyre kan brukes mot den svekkelsen av musklene som skjer med alderen.

– For å si noe om det, må vi ha langvarige forsøk med både friske, syke og eldre mennesker som over tid fikk ursolsyre, sier Andersen.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanse:

Steven D. Kunkel et. al., mRNA Expression Signatures of Human Skeletal Muscle Atrophy Identify a Natural Compound that Increases Muscle Mass, Cell Metabolism, Volume 13, Issue 6, 627-638, 8. juni 2011 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS