Med en ny test har forskere greid å måle hvor mye urin det er i svømmebasseng. Urin kombinert med svette og klor kan irritere øynene. (Foto: Scandinav/Scanpix/NTB)

Søtstoff kan avsløre tiss i svømmebassenget

Forskere mener at det er omtrent 30 liter urin i et gjennomsnittlig basseng.

Det er ikke akseptert å tisse i bassenget. Men til og med OL-svømmere har innrømmet at de gjør det.

– Jeg tror alle tisser i bassenget. Det er en normal ting å gjøre for svømmere, sa svømmeren Michael Phelps til The Telegraph i 2012.

Phelps mente at klor i vannet var nok til at det ikke var farlig, men han tok feil. Det er ikke bare ekkelt å tenke på at man risikerer å velte seg i andres urin om man tar en svømmeøkt i bassenget. Urin kan også forårsake øyeirritasjon og pusteproblemer når det blandes med klor. Nå har forskere funnet en søt metode for å avdekke uhygienisk tissing.

Irriterer øyne

Nyere studier viser at nitrogen fra urin og svette reagerer med klor og danner stoffer som irriterer øyne og slimhinner.  

Det gjør det desto viktigere å opplyse folk om hvor viktig det er å være nøye med hygieneregler.

Å finne bassenger hvor problemet er særlig utbredt gjør at man kan sette inn særlige tiltak. Mengden urin kan jo variere fra sted til sted, alt etter svømmernes alder, holdninger og sikkert også oppdragelse.

Måler søtstoffer fra brus

For å beregne hvor mye urin som kan være i svømmebasseng, har forskere i Canada lett etter et målbart stoff som kan holde seg kjemisk upåvirket i urin, og som går kjapt å analysere.

Og nå har de funnet det, nemlig ved å måle innholdet av et kunstige søtningsstoffer i vannet. Slike søtstoffer kommer fra sukkerfri brus, bakervarer og andre matvarer.

– Disse stoffene får mange i seg, de går rett gjennom kroppen og utskilles i forbrukerens urin. Derfor er de perfekt til å måle urinmengden, forklarer en av forskerne.

Studien er nylig publisert i tidsskriftet Environmental Science & Technology Letters.

Varierte enormt

Stoffet heter acesulfam K og er på markedet under navnene Sunett og Sweet One. Det er like søtt som det mer kjente søtningsstoffet aspartam, og i Europa er det et såkalt e-stoff med nummeret E950.

Forskerne utviklet en metode som raskt kunne analysere innholdet i vannprøver. De sammenlignet over 250 prøver fra 31 mye brukte svømmebassenger i Canada med 90 prøver fra rent vann fra springen som bassengene fylles opp med.

Konsentrasjonen av søtstoffet i bassengene var opptil 570 ganger høyere enn nivået i springvann. Mengden varierte også veldig mye, fra 30 til 7000 nanogram pr liter vann.

Basert på konsentrasjonene, regnet forskerne ut at svømmerne i snitt slapp ut rundt 30 liter urin per basseng, nok til å fylle en søppeldunk. De fant helt opp til 80 liter urin i de største bassengene.

Referanse: 

Lindsay K. Jmaiff Blackstock mf: Sweetened Swimming Pools and Hot Tubs. Sammendrag. Environmental Science & Technology Letters.1. mars 2017. DOI: 10.1021/acs.estlett.7b00043

Powered by Labrador CMS