Sjokolade - bedre enn kyssing

Har daten meldt avbud? Ingen panikk. Ny forskning antyder at selv klining blekner mot virkningene av en sjokoladebit.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Finnes det overhode ingen grenser for sjokoladens innflytelse på kropp og sinn? Etter å ha hørt om forskningen til David Lewis fra Mind Lab kan vi jammen ikke være sikre.

Lewis undersøkte de kroppslige reaksjonene til frivillige par i 20-åra både etter en real omgang klining og en syndig bit sjokolade, melder BBC.

Til tross for at kyssinga også fikk hjertet til å slå fortere hos de frivillige, tyder resultatene på at det var sjokoladen som sparket i gang de sterkeste reaksjonene.

- Det finnes ikke tvil om at sjokolade slår kyssing med hendene på ryggen, når det kommer til å gi langvarig nytelse for kropp og hjerne, sier Lewis til BBC News.

- Nytelse som i mange tilfeller varte fire ganger lenger enn det heftigste kyss.

Både jenter og gutter

Lewis var klar over at sjokolade har en effekt på psyken, men han var likevel en smule overrasket over resultatene, skriver BBC News.

"Bedre enn kyssing?"

- Selv om vi absolutt hadde forventet at sjokolade - særlig mørk sjokolade - skulle øke hjerterytmen, fordi den inneholder en del sterkt stimulerende stoffer, hadde ingen av oss forutsett hvor lenge effekten varte og hvor kraftig virkning den hadde på sinnet, sier Lewis.

I tillegg så det ut til at de søte herlighetene hadde like stor innvirkning både på jenter og gutter.

En mulig klype salt

Dersom resultatene virkelig stemmer, kan de nok høres ut som årets gladnytt for sjokoladeelskere og alle som blir dumpa av daten.

På den annen side kan vi kanskje spørre oss om romantikken herved er dævv, erstattet av en tikroners klump med fett, sukker og kakao fra nærmeste supermarked.

Åkke som bør vi nok vente med jubelen eller grininga til det er forsket mer på saken.

Det hører med til historien at Mind Lab er finansiert av matindustrien, selv om ingen enkeltfirmaer kan knyttes til individuelle studier, skriver BBC.

Dessuten finnes det vel en sjanse for at målingene av de to reaksjonene ikke nødvendigvis er så lette å sammenligne.

Det ville ikke ha vært så overraskende om laboratoriemiljø, hjertemonitorer og elektroder i hodet hemmer følelsene mer når man kliner enn når man hiver innpå en sjokoladebit.

Lenker:

BBC News: Chocolate ‘better than kissing’
Mind Lab: Hjemmeside

Powered by Labrador CMS