Gir is i magen bolle i ovnen?

Spørsmålet er altså om fete meieriprodukter som iskrem, kan bidra til å øke sjansene for å bli gravid. I en ny studie antyder forskere at dette kan være tilfelle.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et høyt inntak av magre meieriprodukter kan øke risikoen for ufruktbarhet på grunn av manglende eggløsning, mens daglig inntak av fete meieriprodukter kan redusere denne risikoen, ifølge studien.

Det amerikanske forskningsarbeidet presenteres i dag i Europas ledende medisinske tidsskrift om forplantning og fruktbarhet, Human Reproduction.

Kaloriinntak

I alt 18 555 friske kvinner i alderen 24-42 år, som hadde blitt gravide eller prøvd å bli det i perioden 1991-1999, har deltatt i studien. 438 kvinner opplevde infertilitet i løpet av disse åtte årene på grunn av manglende eggløsning.

Lege Jorge Chavarro ved ernæringsseksjonen på Harvard School of Public Health i USA er hovedforfatter.

Resultatene betyr ikke at kvinner bør stappe i seg bøttevis med iskrem. De bør opprettholde sitt normale kaloriinntak, og begrense den totale mengden mettede fettsyrer for å opprettholde god helse, påpeker Chavarro.

Is pekte seg ut

Og om ikke isspising skulle gi det store, forløsende svaret på fertilitetsproblemene, så viser i hvert fall den nye studien dette:

Kvinnene som spiste to eller flere porsjoner med magre meieriprodukter daglig, økte risikoen for eggløsningsrelatert ufruktbarhet med 85 prosent, sammenlignet med kvinner som spiste mindre enn én slik porsjon i uken.

"Iskrem smaker ikke bare godt på stranden en varm sommerdag, nå mener forskere at isspising kan ha innvirkning på fertiliteten."

Samtidig fant også forskerne at kvinner som spiste fete meieriprodukter en eller flere ganger daglig, reduserte risikoen for ufruktbarhet med 27 prosent, sammenlignet med de som spiste kun én porsjon (eller enda mindre) av de fete produktene ukentlig.

Særlig var assosiasjonen sterk når det gjaldt iskrem. De som spiste is to eller flere ganger ukentlig, hadde 38 prosent lavere risiko enn de som spiste is mindre enn én gang i samme tidsrom.

Viktig med mer forskning

Forskerne mener tilstedeværelsen av en fettoppløselig substans, som bedrer eggløsningsfunksjonen, kan forklare den lavere risikoen for ufruktbarhet som inntak av fete meieriprodukter ser ut til å gi.

Per i dag finnes det imidlertid sparsomt med tilgjengelige informasjon på feltet, så noen endelig konklusjon er det ikke mulig å trekke ennå.

Derfor understreker også Chavarro at det er viktig at det gjennomføres mer forskning i tiden som kommer for å kunne bekrefte, eller eventuelt motbevise, funnene.

Anbefaler endringer på dietten

Likevel sier Chavarro i pressemeldingen at hans personlige råd vil være at kvinner, når de prøver å bli gravide, gjør endringer på dietten.

- De bør vurdere å bytte ut for eksempel skummet melk med helmelk - og spise iskrem, ikke mager yoghurt, mener Chavarro.

I studien har forskerne justert for en rekke faktorer som alder, kaloriinntak, kroppsmasseindeks, fysisk aktivitet, prevensjonsmidler, røyking og alkoholforbruk.

Kvinnene i studien var for øvrig en del av en enda større undersøkelse bestående av 116 000 kvinner, The Nurses’ Health Study II.

Referanse:

J.E. Chavarro, et al. A prospective study of diary foods intake and anovulatory infertility. (Human Reproduction. doi:10.1093/humrep/dem019.)

Powered by Labrador CMS