EU mener at forbrukerne ikke tar skade av biefenol-A i dagens omfang. Stoffet brukes blant annet i emballasje. (Foto: Colourbox)

Fremdeles uenige om bisfenol A

Bisfenol A er ufarlig slik det brukes i dag, ifølge EUs trygg mat-byrå. Det rådet kan være feil, mener forsker.

Bisfenol A (BPA) brukes i en rekke forbruksvarer, blant annet i brusbokser. Stoffet har lenge vært omstridt fordi det er giftig i store mengder. Noen studier tyder på at det er hormonforstyrrende for barn.

– Kan endre seg

Det er imidlertid ikke farlig i de små mengdene vi utsettes for, konkluderer Den europeiske trygg mat-organet (Efsa). Forskningsleder Anna-Maria Anderson ved det danske Rigshospitalets klinikk for vekst og reproduksjon er ikke like sikker.

– Jeg vil ikke kalle det en frikjennelse, sier forskeren. – Det er en vurdering av effekten ut fra den kunnskapen vi har i dag. Det kan endre seg.

Anderson er spesialist på hormonforstyrrende stoffer og påpeker at Efsa har endret grenseverdien fra 50 til 4 mikrogram per kilo kroppsvekt.

Vurderte ikke cocktaileffekt

Efsas nye vurdering vekker imidlertid begeistring hos i den danske organisasjonen Plastindustrien:

– Det er snakk om en ganske entydig frikjennelse utarbeidet av EUs ledende eksperter på bakgrunn av all relevant forskning på området. Jeg håper vi nå kan parkere diskusjonen, sier miljøsjef Helle Fabiansen.

Anna-Maria Anderson påpeker at bruken av BPA nå kan komme til å øke, noe som kan skape nye problemer.

Hun forklarer også at Efsas risikovurdering ikke tar med de mulige konsekvensene av den såkalte cocktaileffekten. Flere studier har nemlig vist at kjemikalier kan skade hormonsystemet hvis de blandes.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

 

Powered by Labrador CMS