Egget er en kylling som ikke er puslet sammen ennå – riktig nok uten befruktning, ifølge ernæringsprofessor Birger Svihus. (Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix)
Egget er en kylling som ikke er puslet sammen ennå – riktig nok uten befruktning, ifølge ernæringsprofessor Birger Svihus. (Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix)

Ernæringsprofessor hyller egget

Egget er så næringsrikt at det omtrent er som å spise kjøtt og fisk samtidig. 

Fakta om egget

I Norge produseres det rundt én milliard egg per år. Gjennomsnittinntaket i Norge er et halvt egg per dag.

Egg kan lagres mye lengre enn det som står på datostemplingen og fortsatt være helt greit å spise. Men eggene bør snus slik at plommen ikke legger seg langs skallet.

Et egg som begynner å bli gammelt bør stå på høykant med den butte enden opp.

Du kan se om egget er gammelt ved å legge det i vann. Et gammelt egg som du kanskje ikke bør spise, vil flyte i vannet.

Slik koker du eggene

 • Eggene bør ha romtemperatur før koking.
 • Bløtkokt egg: 3-5 minutter: Hvite og plomme bløt.
 • Smilende egg: 6-8 minutter: Fast hvite og ”smilende” plomme.
 • Hardkokt egg: Ca 10 minutter: Hvite og plomme fast, kan deles med eggdeler.
 • Skyld egget i kaldt vann om det ikke skal spises med en gang.
 • Eggeskallet holder lenge på varmen. Dette fordi kokeprosessen fortsetter inni egget.
 • Skylder du egget beholder du den opprinnelige konsistensen på egget; hardkokt og bløtkokt egg. 
 • Skrell hardkokte egg raskt etter at de er kokt, da er de lettest å skrelle.
   

– Ikke så rart, siden egget må inneholde alt som skal til for å lage en sprell levende kylling, sier ernæringsprofessor Birger Svihus. 

Egget er den matvaren som er rikest på mineraler, vitaminer og andre viktige næringsstoffer. Egget er dessuten en av de få gode kildene på land til D-vitamin og selen. Og som om ikke det var nok, så har proteinet høy kvalitet, noe som betyr at det er meget effektivt for å bygge for eksempel muskler.

I det hele tatt har Svihus mye pent å si om egget.

– Egget kommer ferdig emballert. Ingen annen matvare gjør det. Dyr må slaktes og pakkes, og melk bearbeides under strenge hygieniske forhold, fortsetter Svihus sin hyllest til egget. (Foto: Janne Karin Brodin)
– Egget kommer ferdig emballert. Ingen annen matvare gjør det. Dyr må slaktes og pakkes, og melk bearbeides under strenge hygieniske forhold, fortsetter Svihus sin hyllest til egget. (Foto: Janne Karin Brodin)

– I tillegg til at egget slår knockout på de fleste animalske produkter når det gjelder innhold av vitaminer og mineraler, så inneholder det bare ti prosent fett, noe som er mindre enn mange andre animalske matvarer. Så egget bidrar i liten grad til fedme, sier Svihus.

En kylling på 21 dager

Svihus er fascinert av at egget er en kylling som ikke er puslet sammen ennå. Riktignok mangler det en befruktning. 

Egget har ellers noen egenskaper som er enestående, sett i et naturvitenskapelig perspektiv. 

– Det er bare å reorganisere molekylene inne i egget, og vips, så er det en kylling etter 21 dager, sier Svihus.

Til og med skallet er med i dette puslespillet. Det ser likt ut på utsiden, men på den 21. dagen er det mye tynnere enn på dag én. Skallet fungerer ikke bare som en beskyttelse for kyllingen, det har også funksjon som næringsstoff og blir til kyllingens skjelett.

– Dessuten kommer egget ferdig emballert. Ingen annen matvare gjør det. Dyr må slaktes og pakkes, og melk bearbeides under strenge hygieniske forhold, påpeker Svihus. 

– Egget inneholder i det store og hele alt som skal til for liv, i hvert fall hvis du er kylling. For riktignok mangler C-vitamin, men det kan kyllingen lage selv, sier Svihus.

Hva med kolesterolet?

Et problem med egget har vært det høye innholdet av kolesterol. Det har vært forkynt at høyt innhold av kolesterol kan føre til hjerte- og karsykdommer. Og på 1980-tallet falt forbruket av egg fordi vi fikk høre at det var farlig å spise egg. Men ifølge ernæringsprofessoren er ikke siste ord sagt i den saken.

– Det stemmer at egg inneholder veldig mye kolesterol. Hele 420 milligram per 100 gram spiselig vare. Kylling har 100 milligram og kjøttdeig 62 milligram per 100 gram. Det er derfor det har vært anbefalt å ikke ha et høyt inntak av egg. Men forskerne er ikke lenger så sikre på sammenhengen mellom kolesterol og sykdom, og det har alt blitt lempet på rådene om inntak av egg, sier Svihus.

Ingen øvre grense

Ifølge professoren er det nok av forskning som setter spørsmålstegn ved hvor mye kolesterolnivået betyr negativt for helsen. Det har vært flere kontrollerte studier som viser at vi ikke kan se noen særlig økning i det dårlige LDL-kolesterolet eller reduksjon i det gode HDL-kolesterolet som en følge av inntak av egg.

For de fleste er ikke kolesterolinnholdet i egg noe problem, og siden de fleste har god evne til å håndtere stort inntak av kolesterolholdig mat, er det heller ikke lenger noen anbefalt øvre grense for inntak av egg.

– Men rundt 20 til 30 prosent av befolkningen som har fått påvist høye kolesterolverdier i blodet, bør begrense inntaket.

En fettransportør

Kolesterolet er et resultat av at det transporteres fett i kroppen. I så måte er overvekt og mengden av fett i kroppen som skal transporteres i blodårene, et større problem enn inntaket av kolesterol, ifølge Svihus.

– Siden vi får for lite kolesterol gjennom maten, produseres store mengder kolesterol i kroppen. Rundt 2/3 av det vi behøver. Ett egg om dagen er greit utenom for de som har fått påvist høyt kolesterolnivå i blodet. Det er ikke sikkert det er et problem for dem, men det kan være det, avslutter Svihus.

Referanser: 

Jean-Michel Lecerf og Michel de Lorgeril. Dietary cholesterol: from physiology to cardiovascular risk. British Journal of Nutrition, 106, pp 6-14, 2011. doi:10.1017/S0007114511000237. Sammendrag.

Barona, J. og Fernandez, M.L. Dietary Cholesterol Affects Plasma Lipid Levels, the Intravascular Processing of Lipoproteins and Reverse Cholesterol Transport without Increasing the Risk for Heart Disease. Nutrients 2012, 4, 1015-1025. doi:10.3390/nu4081015. Sammendrag

Powered by Labrador CMS