Bedre fett i økologisk melk

Økologisk melk inneholder mer omega-3, og mindre av de fettsyrene som vi spiser for mye av, ifølge en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Økologisk melk, det er fett. Riktig fett, til og med, ifølge en ny undersøkelse. (Foto: Colourbox)

Mer omega-3, mindre omega-6, og et forhold mellom de to fettsyrene som er hele 2,5 ganger bedre i økologisk enn i annen melk.

Det er resultatene som Charles Benbrook ved amerikanske Washington State University har funnet etter å ha testet 384 prøver av økologisk og vanlig melk fra hele USA.

– Overraskende enkle matvalg kan føre til mye bedre nivåer av de sunnere fettsyrene som vi ser i økologisk melk, sier Benbrook.

Øko-sponset

Det er ikke noe nytt at forskere konkluderer med at økologisk mat og drikke er bedre enn konvensjonell, og det er heller ikke noe nytt at andre forskere konkluderer med at det ikke er slik i det hele tatt.

Benbrook er vitenskapelig rådgiver for øko-tilhengerne Organic Center, og denne studien er delvis finansiert av den økologiske samvirkeorganisasjonen Cropp.

Tidligere er han kritisert for artikler som viser en sammenheng mellom mer genmodifisering og økt sprøytemiddelbruk. Selv har han tatt til motmæle mot en undersøkelse fra Stanford-universitetet som viste at økologisk mat ikke var ernæringsmessig bedre enn konvensjonell.

Spiser for mye omega-6

Denne gangen har Benbrook og kollegene hans tatt for seg forholdet mellom omega-3- og omega-6-fettsyrer. Kroppen trenger begge. Men vestlig kosthold i dag inneholder for mye omega-6 og for lite omega-3.

Ifølge Nifes, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, henger det høye forholdstallet mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer sammen med blant annet økt risiko for hjerte- og karsykdommer, kreft og betennelser.

- I dag er forholdstallet mellom omega-6 og omega-3 fettsyrer i det vestlige kostholdet mellom 10:1 og 20:1. Det betyr at vi får i oss inntil 20 ganger så mye omega-6 fettsyrer som omega-3 fettsyrer.

- Det anbefalte forholdstallet er 5:1. Vi bør altså ikke spise mer enn 5 ganger så mye omega-6 fettsyrer som omega-3 fettsyrer, skriver Nifes, som også forteller at bedre balanse reduserer dødsrisikoen for mennesker som allerede er blitt syke.

Overrasket

Ifølge undersøkelsen til Charles Benbrook er forholdet mellom omega-6 og omega-3 i melk, 5,8. Den økologiske melken inneholder 25 prosent mindre omega-6 og 62 prosent mer omega-3. Dermed kommer undersøkelsen ut med et forhold på 2,3 i økologisk melk. Det vil si at den økologiske melken inneholder 2,3 ganger mer omega-6 enn omega-3.

– Vi ble overrasket over hvor store de ernæringsmessige kvalitetsforskjellene viste seg å være, sier Benbrook.

Tidligere har også skotske og engelske forskere funnet et bedre forhold mellom omega-6 og omega-6 i økologisk enn i konvensjonell melk. Universitetet i Glasgow fant ut i 2006 at forholdstallet er konsekvent lavere.

Forskere fra universitetet i Newcastle kom til en lignende konklusjon i 2011, men sier samtidig at omega-3-fettsyrene i økologisk melk ikke gir like store helsefordeler som de mer langkjedede omega-3-fettsyrene i fisk.

Økologi eller ku-fôr?

Charles Benbrook mener resultatene viser at økologisk melk er en god måte for forbrukerne å øke omega-3-inntaket på. Han trekker frem et tenkt eksempel der en kvinne går fra tre glass konvensjonell melk om dagen, til fire og et halvt glass økologisk melk. Det vil endre andelen omega-6 i forhold til omega-3, fra 11,3 til 2,3, hevder han.

Charles Benbrook ble overrasket over hvor store forskjellene er. (Foto: Privat)

Ifølge Mark Hanigan, professor og meieriforsker ved Virginia Tech, er det ikke den økologiske produksjonen som skal ha æren for forskjellene – det er snarere kostholdet til melkekua, sier han til International Business Times.

Hanigan mener at kyr som spiser mye gress, silo og annet grøntfôr og har bedre tilgang til beite, får endret sammensetningen av melkefettet i forhold til dem som spiser mer kraftfôr.

Referanser:

Charles M. Benbrook m.fl: Organic Production Enhances Milk Nutritional Quality by Shifting Fatty Acid Composition: A United States–Wide, 18-Month Study, PLoS ONE 2013, doi: 10.1371/journal.pone.0082429

K.A. Ellis m.fl:, Comparing the fatty acid composition of organic and conventional milk, Journal of Dairy Science, juni 2006, doi: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72261-5

G. Butler m.fl:, Fat composition of organic and conventional retail milk in northeast England, Journal of Dairy Science, januar 2011, doi: 10.3168/jds.2010-3331

Powered by Labrador CMS