Null frokost og full lunsj for diabetikere

Dropp frokosten og ta en kraftig middelhavslunsj i stedet. Det kan bli det nye rådet til diabetikere, ifølge svenske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Frokosten er dagens viktigste måltid heter det. Men kanskje ikke for diabetikere, ifølge nye funn fra Linköpings universitet.

Å droppe frokosten og ta en dugelig middelhavslunsj viste seg å gi like lavt blodsukkernivå som lavfettkost.

I undersøkelsen testet man ut hvordan tre ulike dietter med samme kaloriinnhold – lavfett, lavkarbo og middelhavsdiett – påvirket blodsukker, blodfett og hormoner hos 21 forsøkspersoner.

En kopp kaffe til frokost

Resultatene viste at middelhavsdietten, bestående av kun en kopp svart kaffe til frokost og en næringsrik lunsj med fisk, olivenolje og et glass vin (for de som ønsket det), ikke førte til høyere blodsukkernivåer enn lavfett-alternativet.

- Det tyder på at det er bedre med ett stort måltid enn med flere små for de som har diabetes, sier Fredrik Nyström, professor i indremedisin ved Linköpings universitet.

- Det er merkelig hvor ofte man viser til nytten av såkalt middelhavskost og glemmer at den oftest ikke inkluderer frokost.

Mer kortisol, mindre insulin-effekt

- Tradisjonell måltidsstruktur i land som Hellas, Portugal og Italia gir få – noen ganger ingen - kalorier til frokost, men en stor andel av kaloriene blir konsumert til lunsj, eller om kvelden, påpeker rapporten.

Fravær av frokost kan være gunstig fordi større mengder av hormonet kortisol skilles ut om morgenen. Kortisol reduserer kroppens respons på insulin, og kan dermed motvirke effekten av insulin-utskillelse ved frokost.

Hvis kaloriinntaket istedet kommer ved lunsjtid, kan den positive effekten fra insulin være mer markert.

Lavfett, lavkarbo og middelhavskost

I tillegg til middelhavsdietten inkluderte den svenske undersøkelsen også lavfett-kost med 45-56 prosent av energiinnholdet fra karbohydrater (som anbefalt i retningslinjer) og en lavkarbo-diett med mer fett og færre karbohydrater (16-24 energiprosent).

De 21 forsøkspersonene prøvde ut de tre diettene på ulike dager, med en dag for hver diett, og en serie av laboratorieprøver for å sjekke hvordan de reagerte på maten.

- Vi fant at lavkarbo-kost ga lavere blodsukkerverdi enn lavfett-kost, men noe høyere nivå av fettstoffet triglyserid, sier doktorand og distriktslege Hans Guldbrand.

Mer insulin med middelhavslunsj

Til tross for at middelhavs-lunsjen hadde nesten dobbelt så mange kalorier som lavfett-lunsjen, ga den ikke høyere glukosenivåer - fordi den trigget mer insulin-utskillelse. 

- Dette tyder på at det kan være fordelaktig fra et metabolsk perspektiv for NIDDM (type 2 diabetes) å kombinere kaloriinntak fra frokost og lunsj til ett enkelt lunsjmåltid med middelhavskost, konkluderer forskerne.

- Våre funn gir grunn til å revurdere både næringsinnhold og måltidsregime i gjeldende kostholdsanbefalinger for pasienter med diabetes, slutter Fredrik Nyström.

Referanse:

Fernemark et.al.: A randomized cross-over trial of the postprandial effects of three different diets in patients with type 2 diabetes. PLOS ONE. November 2013. DOI: 10.1371/journal.pone.0079324

Powered by Labrador CMS