Ferdigpizza er én type ultraprosessert mat.

Ultraprosessert mat øker risikoen for kreft, mener forskere

Norske forskere har funnet ut at ultraprosessert mat kan øke risikoen for noen typer kreft med 50 prosent.

– Økt inntak av ultraprosessert mat øker risikoen for kreft betydelig. Det gjelder generelt, og spesielt for kreftformer som brystkreft, tarmkreft og kreft i bukspyttkjertelen, sier Simon Dankel, professor ved medisinsk fakultet ved UiB, til NRK.

Rundt halvparten av maten vi spiser, er ultraprosessert, skriver kanalen.

I snitt 10-20 prosent økt risiko

Mat som ferdigpizza, kjeks, godteri og posesupper faller innenfor denne merkelappen.

Studien fra Universitetet i Bergen er den første som samler all forskning på kreft og ultraprosessert mat og ser resultatene i sammenheng. Forskerne har funnet og gått igjennom elleve forskningsrapporter.

Snittet i studien viser 10–20 prosent økt kreftrisiko på grunn av denne typen mat, men enkelte studier viser opp til 50 prosent økt risiko for noen typer kreft.

Kreftformene det særlig er funnet økt risiko for, er brystkreft, tykktarmskreft, endetarmskreft og bukspyttkjertelkreft.

Hvilken type mat er mest skadelig?

Studien er nylig publisert i det internasjonale tidsskriftet Clinical Nutrition.

Den sier ikke noe om hvorvidt noen typer mat er mer skadelig enn annen.

– Vi kan ikke peke på enkeltmatvarer. Vi veit ikke hva i den ultraprosesserte maten som er kreftfremkallende, sier Dankel til NRK.

—————

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS