Annonse

Trenger vi egentlig dette for å bygge muskler raskt?

– Jeg syns forskerne konkluderer litt vel hardt, sier professor Truls Raastad.

En ny studie finner at du like gjerne kan spise planter som kjøtt om du vil bygge muskler, så lenge proteinmengden er den samme. Er det så enkelt?
Publisert

Planteprotein eller dyreprotein. Spiller det noen rolle for muskelveksten? 

De siste årene har debatten florert. Profilerte, treningsglade folk har tatt til orde for kjøtt-dietten. For eksempel artisten Thomas Thrap Huse i Nettavisen i 2024.

På den andre siden står dyrevernerne og dem som ønsker at mennesker skal oppta minst mulig plass på kloden. For det er ingen tvil; kjøttproduksjon er plasskrevende. 

I en ny studie har amerikanske forskere fra undersøkt om det gjør noe fra eller til for musklenes del hva slags proteiner du spiser.

Trening, spising og oppfølging

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Medicine & Science in Sports & Exercise.  Funnene er også omtalt i en pressemelding.

Forskerne fikk med seg 40 forsøkspersoner. De ble tilfeldig valgt ut til enten å ha et vegansk kosthold eller å være altetende i ni dager. Forskerne delte inn i ytterligere to dietter. 

En vegansk og en altetende gruppe skulle spise balansert. Det betyr at de fordelte proteinene likt utover dagen. De to andre fulgte en ubalansert diett. De hadde økende proteininntak for hvert måltid. 

Da skulle de også følge et treningsopplegg. 

Deltakerne trente styrke og ble fulgt nøye opp i laboratoriet. 

Samme mengde protein, samme effekt

Forskerne målte muskelveksten deres før og etter perioden. Dette ble gjort med biopsi – altså en liten vevsprøve.

Funnene legger de frem slik: 

  • Plantebasert og animalsk protein hadde samme effekt når deltakerne spiste samme mengde
  • Det spilte ingen rolle hvordan proteinene ble fordelt utover dagen 
  • Sørg for å spise proteiner av høy kvalitet etter trening
Professor Truls Raastad er ikke helt overbevist om funnene i den amerikanske studien.

For bastant konklusjon?

– Jeg syns forskerne konkluderer litt hardt, sier Truls Raastad, professor ved Norges idrettshøgskole. Raastad forsker blant annet på styrketrening og idrettsernæring.

Han sier den nye studien har såpass få forsøkspersoner at det kan være forskjeller i effekt som forskerne ikke har klart å fange opp.

– Ser vi på tallene er det mye større respons på den ubalanserte omnivore-dietten enn fra de andre tre diettene i studien, påpeker Raastad.

Effektene er ikke statistisk signifikant forskjellige. Det betyr at den i utgangspunktet er for liten til å tas i betraktning. Derfor avskriver forskerne forskjellen. 

Raastad mener dette er litt forhastet på grunn av få deltagere i hver gruppe. Han viser til forskningen som finnes på feltet.

Andre svar i tidligere studier

Det finnes en del studier som viser at den samme mengden protein fra en animalsk kilde av høy kvalitet, har litt større effekt enn en tilsvarende mengde fra en vegetabilsk kilde, forteller Raastad. 

Slike animalske kilder kan være meieriprodukter, kjøtt eller fisk.

– Det er forklart blant annet med at det er mer av de essensielle aminosyrene i de animalske proteinkildene.

Spesielt er det mer av aminosyren leucin, sier Raastad.

Aminosyrer er det som proteinene er bygget opp av.

– Da må man normalt øke mengden protein fra vegetabilske kilder litt, slik at mengden av essensielle aminosyrer matcher, sier Raastad.

– Godtar ikke uten videre at det er helt likt

Studiene Raastad viser til tyder på at man må spise noe mer av de vegetabilske proteinene for å få samme effekt.

Der skiller altså denne nye studien seg ut. Likt proteininntak ga her likt resultat for muskelbygging.

– Men da er forbeholdet at de har statistisk styrke til å fastslå det. Jeg ville ikke uten videre godtatt at resultatet er helt likt, slik de fastslår her, sier Raastad.

Han sier det er ryddig at forskerne presenterer tall for individuelle resultater.

– Men det ser ut til at de har noen metodiske utfordringer. Det er veldig stor variasjon i flere av gruppene, sier Raastad.

– De fleste veganere klarer å spise nok protein

Han opplever at de færreste idrettsutøvere vurderer et vegansk kosthold av hensyn til prestasjoner. Det er stort sett for dem som har et verdisyn som tilsier det, eller som ønsker å leve mer bærekraftig.

– Med gode veganske proteinkilder klarer de fleste å få i seg nok, understreker Raastad.

Han sier at det er ekstra viktig å tenke på variasjon i proteinkilder for dem som spiser plantebasert.

– Vegetabilske produkter har ofte lite av en eller to essensielle aminosyrer. Man bør spise matvarer som komplementerer hverandre, sier han.

For eksempel vil erter og belgfrukter komplimentere kornprodukter.

– Passer man på den variasjonen hele tiden, er man relativt godt dekket.

Mosjonister trenger mindre enn idrettsutøvere

Raastad minner også om at selv om alle trenger proteiner i kosten, har ikke alle et umettelig behov.

– Proteinbehovet er mye mindre for en mosjonist enn for en som trener mye, sier Raastad.

For dem som trener aktivt styrke eller utholdenhet og vil opp i vekt, kan det være en utfordring å få i seg nok protein for dem som utelukkende spiser plantebasert - mens det er uproblematisk for de som har et blandingskosthold, sier Raastad. 

Mange vegetarianere bruker proteintilskudd for å komme i mål med mengden, sier Raastad.

Referanse: 

Askow, Andrew T., m. fl. (2025).  Impact of Vegan Diets on Resistance Exercise-Mediated Myofibrillar Protein Synthesis in Healthy Young Males and Females: A Randomized Controlled Trial. Medicine & Science in Sports & Exercise.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS