Vitamin D både kan komme fra matvarer, solskinn og vitaminpiller. (Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix)

- For mye D-vitamin kan også skade

De senere årene er D-vitamin blitt kjent som et supervitamin. Men kanskje vi bør nyansere oppfatningen: En undersøkelse av en kvart million dansker viser at for mye D-vitamin er forbundet med overdødelighet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vitamin D gjør at skjelettet kan ta opp kalsium. De siste årene har mediene vært fylt av historier om at vitaminet er bra mot mange andre ting også – for eksempel hjertesykdommer, depresjon og kreft.

Men nå viser dansk forskning at D-vitamin også er forbundet med en høyere dødelighet – eller større risiko for å dø tidlig.

Det oppsiktsvekkende resultatet er publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Det er Darshana Durup, en doktorgradsstudent ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, som står bak.

Vitamin D

Konsentrasjonen av vitamin D måles i nanomol. Det antas normalt at vitamin D-konsentrasjon stiger med omtrent 3 nanomol per liter blod for hvert 2,5 mikrogram man får i seg.

Ifølge danske myndigheter skal et voksent menneske skal ha minst 7,5 mikrogram vitamin D om dagen. Det er for eksempel 8 mikrogram i 100 gram røykt sild.

Her kan du se hvor mye vitamin D det er i alle andre slags matvarer. 

For mye og for lite

– Vi har funnet ut at det er en forhøyet dødelighet hos personer med et lavt nivå av D-vitamin – men overraskende nok gjelder det også for personer med et høyt nivå, forteller Durup.

Forskningen hennes viser at en konsentrasjon på 140 nanomol-vitamin per liter blod øker dødeligheten med faktor 1,42.

En konsentrasjon på 10 nanomol øker dødeligheten med faktor 2,31. Den optimale mengden ser ut til å være 50 nanomol.

Stor datamengde

Forskningen tar utgangspunkt i blodprøver fra over en kvart million københavnere som har oppsøkt lege av helsemessige årsaker.

Ifølge Durup er resultatene et viktig fordi det er flere som mener at vi ikke kan få for mye D-vitamin:

– Mange har forsket på risikoen ved et lavt nivå av D-vitamin. Men med denne studien vil vi gjerne inspirere til ytterligere undersøkelser av årsaken til økte dødelighet ved et høyt nivå av D-vitamin, sier Durup.

Tilspisset debatt

I takt med at vitamin D er blitt så populært, har den medisinske debatten spisset seg til.

I både USA og Danmark er helsemyndighetene under et sterkt press fra D-vitamin-talsmenn blant leger og legemiddelindustri for å sette opp anbefalingen for vitaminet.

En ledende amerikansk lege på feltet, Clifford Rosen, rådet imidlertid det amerikanske helsedirektoratet til å forholde seg kritisk til dette. Det førte til en storm av hatpost fra uenige kolleger – også av sterkt personlig karakter.

CopD

Darshana Durups forskning er en del av «CopD», Copenhagen Vitamin D-study.

Studien utgangspunkt i 247.574 københavnere og bygger på et forskningssamarbeid mellom forskere fra Københavns Universitet, Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium samt Bispebjerg hospital og Glostrup hospital.

Vitaminstudier krever ydmykhet

Den danske debatten er ikke like voldsom, men Darshana Durup uttaler seg likevel med forsiktighet:

– Vi har beveget oss inn i et kontroversielt område. Både klimadebatt og ernæringsforskning vekker mange følelser.

– Derfor er det riktig viktig å understreke at selv om forskningen vår tyder på at høy dødelighet og for mye vitamin D henger sammen, så er det ingen som kan forklare hvorfor, sier Durup.

Hun legger også vekt på at det fremdeles er en høyere dødelighet forbundet med for lite D-vitamin enn med for mye. Og det er flere som mangler vitamin D, enn å ha for mye. Omtrent 2500 av personene i studien hadde for mye, mens over 20 000 hadde for lite.

Kan ha mange årsaker

Vitamin D både kan komme fra matvarer, solskinn og vitaminpiller. Det eneste Durup kan konstatere, er at de 2500 hadde for mye D-vitamin – ikke hvorfor.

Derfor vil hun undersøke dette nærmere:

– Vi skal blant annet forsøke å samkjøre disse blodprøvene med forskjellige sykdomsregistre – blant annet for kreftregistre. Vi samarbeider allerede med Kræftens Bekæmpelse. Dermed kan vi sammenligne vitamin D-nivået med forskjellige dødsårsaker, sier Durup.

Referanse

Darshana Durup m. fl: A Reverse J-Shaped Association of All-Cause Mortality with Serum 25-Hydroxyvitamin D in General Practice: The CopD Study. JCEM. Doi: http://dx.doi.org/10.1210/jc.2012-1176 (2012) Sammendrag.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS