Marsroverne vil leve lenger

Spirit og Opportunity, de to robotgeologene på Mars, hadde i utgangspunktet en beregnet levetid på rundt 90 dager. Nå tror forskerne at de kan fungere i opp til 240 dager.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingeniører hos den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har analysert energidata for begge roverne, og tallene viser at robotgeologene klarer seg mye bedre enn forventet.

Både Spirit og Opportunity bruker solenergi til å lade batteriene, med trekantede solpaneler festet horisontalt rundt rovernes “midje”. Disse panelene har vist seg å være meget effektive.

Varmere enn forventet

I tillegg har klimaet på Mars vært varmere enn forventet, så fartøyene har ikke vært nødt til å bruke så mye energi på oppvarming. Dermed kan vi forvente at roverne fortsetter sine undersøkelser av landskapet på naboplaneten i en god stund fremover.

Det er det nok ikke mange forskere som er lei seg for, etter at roverne nylig skaffet gode beviser for at marsoverflaten en gang har vært gjennomtrukket av flytende vann, og forholdene kan ha ligget til rette for liv.

Over 300 meter

- Roverne vil være i stand til å kjøre et godt stykke fra landingsområdene for å se en annen type terreng, en annen type geologisk formasjon, sier Jake Matijevic, assistentingeniør ved NASAs Jet Propulsion Laboratory, til BBC.

Roveren Spirit, som landet først og har vært på Mars i 66 dager nå, har allerede kjørt 314 meter fra utgangspunktet. Minimumsgrensa for at robotgeologens oppdrag skulle kunne vurderes som vellykka, var 300 meter.

Lenker:

BBC: Mars rover’s lifetime boosted
NASA: Mars Exploration Rover Mission

Illustrasjon: NASA

Powered by Labrador CMS