Studentene husker Victor D. Norman best som foreleser. For oss andre er det kanskje som arbeids- og administrasjonsminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering fra 2001-2004. (Foto: Helge Skodvin / NHH)

Victor Norman gir seg etter 40 år på Handelshøyskolen

Da NHH-professor Victor D. Norman var statsråd, deregulerte han innenriks luftfart, noe som bidro til bedre tilbud og lavere priser. Nå er hans 40 år på NHH over.

Norman har vært professor på Norges Handelshøyskole (NHH) siden 1975, og ved nyttår blir han pensjonist.

I tillegg til å være professor ved NHH, har han også vært rektor fra 1999 til 2001 og arbeids- og administrasjonsminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering fra 2001 - 2004.

– Spesielt to ting står igjen etter Normans periode som statsråd. Han deregulerte innenriks luftfart som bidro til bedre tilbud og lavere priser, sa professor og kollega Agnar Sandmo.

– For det andre lykkes han med å flytte ut en rekke statlige arbeidsplasser. Det ble møtt med store protester, men ved å flytte ut flere etater samtidig skapte han en koalisjon av regionale interesser som gjorde det umulig å stoppe utflyttingen.

Huskes best som foreleser

Blant NHH-studentene er det likevel som foreleser han blir husket best. Få kan skryte av å ha vunnet NHH-studentenes æresbevisning, Bronsesvampen, både i 1973 og 2014.

– Alle studentene gjennom hans 40 år på NHH sier at hans forelesninger er minneverdige. De er klare og inspirerende, men også krevende, sier Sandmo.

Selv holdt Norman et foredrag om globalisering og årsaken til de internasjonale sjokkene Brexit og Trump under symposiet som ble arrangert til ære for professoren i desember. 

Han mener at mange økonomer har sovet i timen.

– Jobbene forsvant

Ifølge Norman fører globaliseringen til at jobbene til de med lav utdanning forsvinner.

– Årsaken til Trump-støtten var ikke at lønningene i rustbeltet stoppet å vokse. Det var at jobbene forsvant. Folk så ikke mulighet til å få jobb noe annet sted. De ble surere og surere og fikk ikke noe godt svar fra verken økonomene eller det politiske etablissementet. Det endte med at de gikk til en sjarlatan fra New York, sa Norman under foredraget sitt. 

(Foto: Helge Skodvin/ NHH)

Norman mener at løsningen er en ny omfordelingspolitikk:

– Fordelingsansvaret må flyttes fra lønnsdannelsen og over på skatte-, utdannings- og velferdspolitikken. Det er tøft. Det å flytte fordelingsansvaret over på skattepolitikken er veldig fjernt for oss. Alle de gode skattereformene har egentlig handlet om å redusere skatten for de med høye lønnsinntekter og redusere skatten på kapitalinntekter, sier Norman.

En ny bok ble også lansert på seminaret. Tittelen er En liten, åpen antologi og den samler Normans beste tekster fra de spaltene han har hatt i Aftenposten og Dagens Næringsliv fra 1978 og frem til i dag.

– En moderne klassiker

Allerede i 1975 ble Norman professor i samfunnsøkonomi, etter å ha levert en rekke originale bidrag i faget.

Sammen med Avinash Dixit utga han 1980 avhandlingen Theory of international trade, som ble toneangivende internasjonalt i handelsteori.

I 1983 publiserte han boken En liten, åpen økonomi, som straks kom i bruk i økonomistudiene i de skandinaviske landene.

– Victor som handelsteoretiker fortjener å bli nevnt spesielt. Boken med Dixit var et gjennombrudd i å reformulere handelsteori. Det er blitt en standardreferanse og en moderne klassiker, sa professor emeritus Agnar Sandmo under arrangementet.

Powered by Labrador CMS