Opp og ned med dominant leder

Dominante og karismatiske ledere øker sjansen for at et firma gjør det svært bra, men også risikoen for at det går svært dårlig.  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"En karismatisk og dominant sjef får ofte gjennomslag for ideene sine, også når de ikke er så gode. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)" (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Det viser en studie av 51 amerikanske datafirmaer gjort av forskere ved canadiske Memorial University of Newfoundland.

Studien er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Journal of Management Studies.

Andre retninger enn konkurrentene

Forskerne definerer dominante ledere som administrerende direktører med mye makt i forhold til andre ledere i bedriften, både når det gjelder strategi og prestasjoner.

Denne makten trenger ikke komme gjennom definerte roller, men også ved at lederen for eksempel er svært karismatisk.

Ifølge studien har dominante ledere en tendens til å lede firmaer i andre retninger enn konkurrentene, noe som kan føre til både suksess og nederlag.

Forskerne mener at et mektig styre kan være en god kontrollmekanisme som kan forhindre de store nederlagene.

- Deres styrke og talent kan bli deres verste fiende

Ragnhild Kvålshaugen, førsteamanuensis ved Institutt for strategi og logistikk ved Handelshøyskolen BI, mener at karismatiske ledere lettere får gjennomslag for sitt eget verdensbilde innad i firmaet.

- Deres styrke og talent er også det som kan bli deres verste fiende hvis det ikke tilpasses den situasjonen firmaet er i.

- Hvis verdensbildet lederen har ikke er i overensstemmelse med de faktiske realiteter, så kan det gå virkelig galt, sier hun til forskning.no.

Hun er delvis enig i at et sterkt styre kan være en modererende faktor, men at det kommer an på om styret klarer å se et annet verdensbilde enn det lederen forfekter.

- Noen ganger er det også slik at både leder og styre kan gå i takt og sende selskapet utfor stupet, avslutter hun.

Referanse: 

Jianyun Tan et. al., Dominant CEO, Deviant Strategy, and Extreme Performance: The Moderating Role of a Powerful Board, Journal of Management Studies, januar 2011 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS