Østtyskere er nå like fornøyd med livet som vesttyskere. (Foto: Colourbox)

Østtyskere fornøyd med livet

25 år etter Berlinmurens fall er folk i det tidligere Øst-Tyskland like fornøyd med livene sine som folk i vest. 

Mye var vanskelig for tyskere i årene etter Berlinmurens fall.

Østtyskere var lenge misfornøyd med at det tok tid før de fikk en levestandard på høyde med innbyggerne i det tidligere vest. Vesttyskere var misfornøyd med de høye skattene som måtte til for å finansiere østtyskernes opphenting.

Men nå viser en fersk undersøkelse at beboerne i det tidligere DDR er like fornøyd med livene sine som vesttyskerne.

Det står i skarp kontrast til tall fra 1991. Da viste en undersøkelse gjennomført av Times Mirror Center at bare 15 prosent av østtyskerne var godt fornøyd med livene sine. Blant vesttyskerne var 52 prosent den gangen godt fornøyd.

Drøye to tiår senere er denne forskjellen borte.

I dag er det nesten like mange i det tidligere Øst-Tyskland (59 prosent) og det tidligere Vest-Tyskland (61 prosent) som sier seg godt fornøyd, ifølge en undersøkelse gjennomført av det uavhengige amerikanske forskningssenteret Pew.

Også i andre tidligere kommunistland er det en klar økning i andelen som sier seg godt fornøyd med livet. I Polen 38 prosent (mot tidligere 12 prosent) og i Russland 43 prosent (mot tidligere 6 prosent).

 

DDR-postkort fra 1972. (Foto: Colourbox)

 

Mer konkrete indikatorer avslører likevel at det fortsatt er forskjell på østtyskere og vesttyskere. Dette illustreres veldig godt i en artikkel hos Zeit online som du finner her (på engelsk).

Mens vesttyskere har høyere inntekt og kan reise på ferie til Spania og Italia, må mange østtyskere nøye seg med å dra på sommerferie til Østersjøen. Eller kanskje er det dit de helst vil dra?

Vesttyskere har langt flere skytevåpen enn østtyskere. Det er også langt flere hjem i vest enn i øst som eier sin egen vaskemaskin (44 prosent i vest mot 23 prosent i øst). Men mikrobølgeovner finnes det flere av blant innbyggerne i øst. Østtyskere tar også langt oftere influensavaksine enn vesttyskere.

Østtyskerne er mye dårligere i fotball enn vesttyskerne. Og skylder, kanskje med rette, på at klubbene deres ikke har råd til å kjøpe de gode spillerne.

Gjennomsnittsalderen i øst er en god del høyere enn i vest. Det skyldes at så mange unge østtyskere etter 1989 dro til vest for å søke lykken.

Men i det tidligere Øst-Tyskland er folk nå like optimistiske med tanke på fremtiden som innbyggerne i det tidligere Vest-Tyskland.

Og kanskje viktigst av alt: Det er ikke flere i øst enn i vest som ser på økonomisk ulikhet mellom øst og vest som et problem. 

Powered by Labrador CMS