Afghanistans første nasjonalpark

En spektakulær serie av seks dypblå innsjøer, i tillegg til villgeiter, ulv og en unik snøfink er noe av det som skal beskyttes når Afghanistan nå får sin første nasjonalpark.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Band-e Panir, en av innsjøene i nasjonalparken. (Kilde: Wikimedia Commons)"

Det var egentlig meningen at området Band-e-Amir, som ligger i det sentrale Afghanistan, skulle bli nasjonalpark allerede på 1960-tallet. Ustabilitet i landet gjorde at dette ikke skjedde.

I 2004 ble fikk området imidlertid beskyttelse som verdensarv på UNESCOs liste.

Det var Afghanistans National Environment protection Agency som i går, med økonomisk støtte fra United States Agency for International Development, erklærte området for nasjonalpark.

Å gjøre Band-e-Amir til internasjonal anerkjent nasjonalpark, vil beskytte et av landets mest kjente naturområder, i følge en pressemelding fra Wildlife Conservation Society.

Band-e-Amir er hjemmet til blant annet villgeiter og villsauer, i tillegg til ulv, rev, fisk, og dessuten en fugl som bare finnes i Afghanistan, nemlig den afghanske snøfinken.

Sjeldne innsjøer

De seks innsjøene i den nyerklærte nasjonalparken er unike fordi de er delt med demninger av en type mineralavleiring.

"Dypblått vann. (Foto: Alex Dehgan/WCS)"

De fleste stedene i verden hvor man finner dette naturfenomenet, har status som verdensarv på UNESCOs liste, i følge pressemeldingen.

Band-e-Amir har vært et aktet turistmål i Afghanistan siden 1950-årene, men antallet tilreisende stoppet nesten opp i årene mellom 1979 og 2001.

I dag regner man imidlertid med at flere tusen afghanere og også religiøse pilegrimer får nyte opplevelsen av det fredede landskapet hvert år.

Naturen her trues imidlertid av menneskenes forurensing. At området er blitt nasjonalpark kan kanskje bidra til å beskytte det, tror Wildlife Conservation Society.

Fjellandskap med religiøse kunstverk

I følge en nettside om turisme i Afghanistan, ligger Band-e Amirs innsjøer høyt oppe i Hindi Kushfjellene, 7,5 mil fra byen Bamiyan.

Dette er i området hvor de 1500 år gamle, berømte og gedigne Bamiyanbuddha-statuene sto, før Taliban ødela dem i for åtte år siden.

- Band-e-Amirprosjektet er et afghansk initiativ med internasjonal støtte. Det er en nasjonalpark som er opprettet for afghanere, av afghanere, og for det nye Afghanistan, sier professor Steven E. Sandersen som er president i Wildlife Conservation Society.

Det står ikke i pressemeldingen om man skal ha tiltak for å beskytte naturen i parken mot eventuelle skader fra krigshandlingene i landet.

Kilde:

Pressemeldingen fra Wildlife Conservation Society

Powered by Labrador CMS