Dårlig humør, depresjon, engstelse og andre plager. Det får kvinner på p-pillen når de har hormonpause, men av andre grunner enn kvinner i naturlig syklus.
Dårlig humør, depresjon, engstelse og andre plager. Det får kvinner på p-pillen når de har hormonpause, men av andre grunner enn kvinner i naturlig syklus.

Kvinner på p-pillen blir 13 prosent surere en gang i måneden, ifølge ny studie 

Mange p-piller gir en månedlig blødning som skaper PMS-lignende symptomer. Blødningen er helt unødvendig.

Mange p-pillemerker gir deg 21 dager på hormoner og 7 dager av. 

I dagene med hormonpause får du en blødning. 

Forskere fra Østerrike har undersøkt kvinners humør og mentale helse i dagene før og under blødningen. 

De rekrutterte 120 kvinner i alderen 18 til 35 år som alle hadde brukt p-piller lenge.  

Så testet de kvinnenes humør to ganger i måneden i litt over ett år. 

Resultatene viste at kvinnene var i dårligere humør i de 7 dagene uten hormoner. 

De hadde i snitt 13 prosent økning i negative følelser og 7 prosent økning i engstelse i hormonpausen. 

– De viste lignende symptomer som kvinner opplever ved normal menstruasjon, skriver professor Belinda Angela Pletzer fra Paris Lodron University i Østerrike, i en pressemelding. 

Etterligner mens

Blødningen som kommer de sju dagene, er ikke en vanlig menstruasjon. 

I en vanlig syklus, uten prevensjon, produserer eggstokkene hormonene østrogen og progesteron når egget modnes og livmoren gjør seg klar til befruktning. Når egget ikke blir befruktet, slutter eggstokken å produsere disse to hormonene. Da støtes slimhinnen i livmoren ut som mens. 

Vanlig menstruasjon

I en normal syklus produserer eggstokkene hormonet østrogen når egget modnes. Østrogen stimulerer livmorslimhinnen til vekst. Midt i syklusen er egget modent og løsnes fra eggstokken for å kunne bli befruktet. Eggstokken produserer deretter fortsatt østrogen, men nå også progesteron. Dette hormonet bremser veksten av livmorslimhinnen og utvikler kjertler i slimhinnen så et befruktet egg kan grave seg ned og utvikle seg til foster og morkake. Hvis kvinnen ikke blir gravid, vil eggstokken to uker etter eggløsning stoppe sin produksjon av østrogen og progesteron. Det fremkaller en menstruasjon hvor livmorslimhinnen avstøtes.
Ordet «menstruasjon» betyr månedlig og avspeiler at blødningen naturlig kommer cirka en gang i måneden.

Kilde: Mette Haase Moen

Om du er på p-piller, skjer det litt andre ting. 

Professor emerita Mette Haase Moen ved NTNU forklarer: 

– P-piller inneholder østrogen og gestagen, som er et kunstig progesteron. Det fører til at både hormonproduksjonen og eggmodningen stoppes. De to hormonene i p-pillen vil få livmorslimhinnen til å vokse, men i mindre grad, fordi gestagenet bremser effekten av østrogenet. 

På et p-pillebrett der kvinnen får hormoner i tre uker og så stopp i hormontilførselen i en uke, så støtes slimhinnen i livmoren ut med en blødning. 

Dette er en svakere blødning enn vanlig mens, og som regel mindre smertefull, ifølge Moen, som er spesialist på kvinnesykdommer. 

Ofte kalles denne blødningen en bortfallsblødning, det vil si at den kommer fordi det er slutt på inntaket av hormoner.

Vet ikke hvorfor

Forskerne bak studien vet ikke hvorfor kvinner får en PMS-lignende følelse når de har hormonpause i sju dager. 

– Det er uklart om humørsvingningene kommer fordi hormonene uteblir i pausen eller om det er fysiske bivirkninger av selve blødningen, sier Pletzer. 

Mette Haase Moen tror at det er det lave østrogennivået som fremkaller symptomene.

– Det som er felles for kvinner som har en naturlig menstruasjon eller en p-pilleblødning, er at de i en kortere periode har et meget lavt hormonnivå, spesielt av østrogen. Det kan gi hetetokter eller depresjon, og noen kan lettere få migreneanfall i denne fasen av syklusen. Selve blødningen kan også medføre ubehag med menstruasjonssmerter, sier hun.

Blødning uten formål

Det forskerne er helt sikre på, er at p-pilleblødningen er helt unødvendig. 

Da p-pillen ble oppfunnet på 1950-tallet, var en av forskerne en svært troende katolikk. Han mente det var mulig å få paven til å godkjenne p-pillen. 

Katolikk og forsker John Rock visste allerede den gang at kvinner ikke behøvde å blø en gang i måneden når de gikk på p-piller. 

Men Rock og kollegaene hans mente at det var fornuftig å ha en ukes hormonpause på pillen, slik at man fikk en liten blødning. Det ville gjøre kvinnene trygge, mente de. I tillegg til ville kvinnene da ha en naturlig syklus - noe som Rock håpet ville skaffe pillen en pavelig velsignelse. 

Det skjedde ikke. Pave Paul forbød pillen i 1968. 

Men blødningen en gang i måneden består. Riktignok selges det nå p-piller som ikke gir kvinnene hormonpause og da heller ikke månedlig blødning. 

– Med p-piller kan kvinnen selv bestemme når hun vil ha menstruasjon eller om hun ikke vil ha den i det hele tatt. Blødningen har ingen praktisk betydning, bortsett fra at den er et tegn på at kvinnen ikke er gravid, sier Moen.

Referanse: 

Isabel A. Noachtar m.fl.:  Mental Health Symptoms in Oral Contraceptive Users During Short-Term Hormone Withdrawal,  JAMA Network Open, september 2023.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS