Kronisk syke skjuler smerte

Folk med kroniske lidelser som revmatisme skjuler smertene sine, viser en undersøkelse fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge undersøkelsen «underdriver» revmatikere plagene sine når de snakker med andre, skriver Dagsavisen.

Undersøkelsen er basert på dybdeintervju med 74 revmatikere. Typiske svar fra de spurte er at de ikke vil framstå som sytete, og at de prøver å framstå fra sin beste side.

- Mange funksjonshemmede velger å skjule det, selv om de har store smerter, sier assisterende generalsekretær Jarl Ovesen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

Han mener dette særlig gjelder de som lider av revmatisme, epilepsi, diabetes, astma og allergi, hjerte- og lungesyke, muskel- og skjelettlidelser og psykisk syke. Omgivelsene aksepterer ikke at de med slike funksjonshemninger har grunn til å klage, sier han.

Forsker Lars Grue ved NOVA mener at de som skjuler hvor plaget de er, kan få det vanskeligere med å bli trodd av naboer, kolleger eller arbeidsgiver på at de faktisk er syke.

Selv hos legen er det mange som lar være å fortelle alt om sine plager, for ikke å virke som en «pest og en plage». Det kan igjen slå tilbake på dem når det kan bli snakk om behov for trygdeytelser, mener Grue.

(NTB)

Powered by Labrador CMS