Hva skjer med kroppen etter døden? I en ny krimbok er forskning.no omtalt da en mistenkt googler dette. (Illustrasjonsfoto: jurasy, Shutterstock, NTB scanpix)

«Mistenkte» googlet hva som skjer med kroppen etter døden

Forskning.no nevnes i en ny, norsk krimroman. Forfatteren Jørn Lier Horst lar en drapsmistenkt mann lese en sak om hva som skjer med kroppen etter døden.

Spoiler alert! I forfatterens siste bok Katharina-koden, lar Horst flere norske mediebedrifter spille små og større roller i den oppdiktede etterforskningen. Politiet inviterer TV2s program Åsted Norge og VG til omtale etterforskningen av en gammel, henlagt drapssak i Vestfold.

Også nettstedet forskning.no spiller en ørliten rolle, da politiet iverksetter elektronisk overvåking av den mistenkte. Forfatteren lar politiet avdekke at mistenkte har googlet seg inn på nettavisen for å lese om hva døden gjør med kroppen. 

Katharina-koden fikk terningkast fire i VG. 

Ble du nå nysgjerrig på hva som skjer med kroppen etter at døden inntreffer? Saken er fra 2011 og levert av vår samarbeidspartner Videnskab.dk, og er basert på et intervju med en rettsmedisiner.

I boken overvåker politiet loggen på mistenktes datamaskin. (Foto: Gyldendal forlag)

Biologiske prosesser

Har du ikke tid til å lese hele saken, gir vi et kort resyme av de første biologiske prosessene som skjer hos mennesker etter døden.

  • Musklene vil slappe av. Dette gjør at haken vil falle ned mot brystet.
  • Blodansamlinger vil begynne å oppstå fra en halv time etter døden. De sees på kroppens laveste punkter og kalles også likflekker.
  • To til fire timer etter døden inntreffer dødsstivheten. Alle kroppsdelene blir helt stive. Dette forsvinner etter hvert igjen.
  • Etter hvert vil huden få et grønnskjær.

Andre endringer som kan skje er avhengig av hvor raskt avdøde blir funnet og dermed avkjølt.

Elektroniske spor viktige

Også i det virkelige liv blir slike elektroniske spor stadig viktigere i etterforskning av drapssaker.

Etter et mistenkelig dødsfall i Hordaland for noen år siden, avdekket politiet at avdødes kone hadde gjort en rekke mistenkelige søk på nettet om drapsmetoder og forgiftning. Hun hadde også googlet hvordan man kan brenne ned et hus uten å bli tatt.

Obduksjonen viste kullos i blodet, og det var mannens døtre som overtalte politiet til å ta beslag i datamaskiner og mobiltelefoner, ifølge VG.

Kvinnen innrømmet senere å ha forgiftet ham og ble dømt for drapet.

Powered by Labrador CMS