Har ikke vært så mye krig i verden siden 2. verdenskrig, ifølge ny rapport
Trenden er urovekkende, mener forsker. Mekanismer som opprettholder krig, blir sterkere, mens de som fremmer fred, møter større hindre.
Lyudmilla Petrovna i kirken der hun selger lys og religiøse ikoner. Kirken i Novoekonomiche, ved Toretsk i Ukraina, ble skadet i et russisk angrep. Bildet er fra august 2024.(Foto: Tyler Hicks/The New York Times/NTB)
– På globalt nivå indikerer dataene en urovekkende trend, skriver rapportens forfatter, fredsforsker Isabel Bramsen fra Lund Universitet i Sverige.
– En svært urolig verden
Det er 56 aktive kriger i verden, ifølge forsker Isabel Bramsen.(Foto: Jette Mariboe, DIIS)
Hun peker på denne utviklingen:
Militære utgifter og spredning av våpen øker kraftig over hele verden.
Både kriger mellom land og borgerkriger som involverer flere land, blir vanligere.
Internasjonalt samarbeid er under press, og det blir stadig vanskeligere å få til fredelige samtaler når det er konflikter.
Det blir mer geopolitisk rivalisering og global polarisering, selv når trusler på tvers av landegrensene, som klimaendringer, egentlig krever at land samarbeider.
Det er nå 56 aktive kriger, ifølge forskeren.
– Historisk sett står vi i en svært urolig verden, sier Isabel Bramsen til danske DR.
I 2023 var det ni kriger som hver hadde over 1.000 dødsfall i året. Dette er det høyeste tallet siden 2017, ifølge rapporten.
Krigene i Ukraina og Israel/Palestina var de som kostet flest menneskeliv i året. Borgerkrigen i Sudan var den tredje dødeligste konflikten, skriver Bramsen.
Bramsen forteller at det er flere årsaker til denne utviklingen. For det første er vi i en tid der verdensordenen, slik vi kjenner den med USA som supermakt, er i endring. Nå er det en maktrivalisering mellom Kina, Russland og USA.
Hun peker også på at borgerkriger utvikler seg til internasjonale kriger, fordi andre land går inn i krigene. I tillegg har klimaendringer noe å si, sier hun.
– Jord, land og mineraler får en annen betydning og verdi i kraft av den globale oppvarmingen, forklarer Bramsen til DR.
Bruker mer penger på militæret
Rapporten viser også at landene ruster opp.
I 2024 utgjorde militærutgiftene i verden totalt 2.718 milliarder dollar. Dette er en økning på 9,4 prosent fra året før, ifølge rapporten. For å finne samme økning, må vi ifølge Bramsen helt tilbake til den kalde krigen.
Opprustningen er kraftigst i Europa, på grunn av Ukraina. Men det samme skjer i Midtøsten på grunn av krigen i Gaza og på grunn av situasjonen mellom USA, Iran og Saudi-Arabia, skriver forskeren.
Rapporten er laget på initiativ fra Hesbjerg Fonden, som har som et av sine formål å drive fredsforskning.
– På et rekordnivå etter den kalde krigen
Annonse
Også en PRIO-rapport fra i fjor viser at vi lever i en konfliktfylt tid. I 2023 var antallet konflikter der stater var innblandet, det høyeste siden 1946, ifølge denne rapporten. Et rekordtall på 59 konflikter ble registrert.
– Voldsbruken i verden er på et rekordnivå etter den kalde krigen. Tallene viser også at konfliktbildet har blitt stadig mer komplekst med flere konfliktaktører som opererer innenfor samme land, sa Siri Aas Rustad i en artikkel på forskning.no i juni 2024.