Brystsjekk uten effekt

Egensjekk av brystene reduserer ikke faren for å dø av brystkreft. Derimot dobles risikoen for unødvendige vevsprøver, i følge en revidert studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Kvinner i Norge anbefales å sjekke brystene sine jevnlig. Men dette reduserer ikke risikoen for å dø av brystkreft, i følge de danske forskerne. Derimot nesten dobles risikoen for unødvendig fjerning av bryst, hevder de. (Foto: Colourbox.com)"

RETTELSE

Denne saken ble endret den 18.07.08.

Forskerne presiserer at dataene viser at kvinnene som deltok i studien, og som utførte egeneksaminasjon av brystene, fikk utført nær dobbelt så mange vevsprøver (biopsi), som ikke avslørte kreft, i forhold til kvinnene som ikke utførte egeneksaminasjon.

Derimot har forskerne ikke grunnlag for å si om kvinnene som utførete egeneksaminasjon av brystene, i større grad enn den andre gruppen også fjernet friske bryst. 

Norske kvinner har lenge blitt anbefalt å sjekke brystene sine jevnlig.

Hensikten er å oppdage kuler eller andre avvik, som kan være et tidlig varsel om brystkreft.

For de fleste kreftformer har tidlig diagnose og behandling stor betydning for sjansen for å bli frisk.

- Ingen positiv effekt

Men nå konkluderer en revidert studie med at egenkontroll av brystene ikke har noe for seg.

- Vi har sett på data fra to svært omfattende helseundersøkelser. De viser ingen positiv effekt som følge av egenkontroll av brystene, sier Jan Peter Kösters til Forskning.no

Han har ledet studien, som er gjennomført ved det uavhengige forskningsinstituttet Nordic Cochrane Centre i København.

Samme dødelighet

De to helseundersøkelsene han har gjennomgått, ble gjennomført i Russland og Kina. Til sammen deltok nesten 400.000 kvinner, som ble fulgt opp gjennom flere år.

En del av kvinnene fikk beskjed om å jevnlig sjekke brystene sine selv. Andre deltakere utføre ikke noen bestemt egenkontroll

Det viste seg at dødeligheten som følge av brystkreft var omlag den samme i begge gruppene, i følge den nye studien.

Unødvendige vevsprøver

Hos kvinnene som jevnlig sjekket brystene, økte derimot risikoen kraftig for unødvendige vevsprøver etter mistanke om brystkreft. 

I denne gruppen var det nesten dobbelt så mange kvinner som foretok vevsprøver, der det viste seg at det ikke var tegn til kreft. 

- Hvis jeg ble spurt av en kvinne, ville jeg ikke anbefale henne å utføre egenkontroll av brystene. Jeg ville også advart henne om at sjansen for unødvendige vevsprøver synes å nesten dobles ved egenkontroll, sier Jan Peter Köster til Forskning.no

- Relevant for Vesten

Resultatene av studien står altså i kontrast til den generelle anbefalingen til norske kvinner, blant annet fra Kreftforeningen.

- Men vår oppgave er ikke å fortelle helsemyndighetene hvilke anbefalinger de bør komme med. Men jeg vet at de fleste kreftforeningene i USA ikke anbefaler å utføre egensjekk, sier Jan Peter Kösters.

Han mener at datagrunnlaget for undersøkelsen er meget godt, og ser ingen spesielle svakheter ved studien.

Köster mener også at resultatene fra helseundersøkelsene i Kina og Russland er fullt overførbare til vestlige land.

LENKE

Studien er publisert i Cochrane Library

REFERANSE

Regular self-examination or clinical examination for early
detection of breast cancer: 
Jan Peter Kösters, Peter C Gøtzsche:Nordic Cochrane Centre, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark: Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 3, 2008.

Powered by Labrador CMS