Juice forsterket kreftmedisin

Et daglig glass grapefruktjuice ga pasienter samme effekt av en dose kreftmedisin som de ville ha fått av en tre ganger så stor mengde av selve medisinen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Det har lenge vært kjent at saft fra de bittersursøte grapefruktene kan påvirke kroppens opptak av ulike typer medisin. 

- Dette har vært ansett som en overdosefare, sier Ezra Cohen fra University of Chicago.

- I stedet ønsket vi å se om grapefruktjuice kan brukes på en kontrollert måte for å øke tilgjengeligheten og effektiviteten av sirolimus.

Sirolimus er et medikament som i utgangspunktet ble utviklet for å hindre avstøtning av transplanterte organer. Men midlet har også vist seg å kunne hemme kreft.

Nå tror Cohen og kollegaene at slik kreftbehandling kan gjøres både billigere og mer behagelig med et glass grapefruktjuice om dagen.

Hemmer nedbrytning

Effekten til den bitre juicen skyldes at stoffer i safta hemmer visse enzymer i fordøyelsessystemet. Disse enzymene bryter ned sirolimus og flere andre medisiner.

Når grapefrukten hemmer denne prosessen, øker nivåene av virkestoffer i blodet. Dermed mente forskerne at juicen kunne gi pasientene en større effekt av medisinen, uten økning i dosen og tilhørende risiko for bivirkninger.

Forskerne testet effekten på 138 pasienter med uhelbredelig kreft. Deltagerne var fordelt på tre grupper som alle fikk sirolimus.

Den ene gruppa fikk bare dette stoffet, mens den andre også drakk et daglig glass grapefruktjuice. Den tredje gruppa fikk sirolimus og medikamentet ketoconazole, som har en lignende effekt som juicen.

Forsterket virkningen

Det viste seg at pasienter som drakk rundt 2,5 desiliter grapefruktjuice fikk en økning i nivåene av sirolimus på 350 prosent, mens de som tok ketoconazole fikk en økning på 500 prosent. 

- Grapefruktjuice, og medikamenter med samme en lignende virkemåte, kan betydelig øke blodnivåene av mange medisiner, sier Cohen.

Kteoconazole ga en større effekt enn juicen, men fruktsafta er til gjengjeld billig og garantert ikke giftig. Men det gjenstår uansett en god del forskning før den nye kunnskapen kan tas i bruk.

Varierende virkning

Alle mennesker lager ikke like mye enzymer som bryter ned sirolimus og andre medisiner. Dermed kan effekten av enzymhemmende juice eller medisiner variere.

Og når det gjelder en medisinsk bruk av grapefrukt så må man også ta huske at det kan være store forskjeller mellom ulike produkter.

Da forskerne først satte i gang forsøket ville de bruke en hermetisk juice, men tester viste at den faktisk ikke inneholdt det aktive stoffet i det hele tatt.

Referanse:

Forskningen publiseres i Clinical Cancer Research i august 2012. Andre forfattere på studien var K. Wu, C. Hartford, M. Kocherginsky, Y. Zha, A. Nallari, M. Maitland, K. Fox-Kay, K. Moshier, L. House, J. Ramirez, S. Undevia, G. Fleming, T. Gajewski, M. Ratain og K. Eaton.

Powered by Labrador CMS