Pizza beskytter mot kreft, sier italienere

Pizzaen har fått temmelig mye tyn fra helseekspertene i den senere tid. Nå tar den igjen med renter. Jevnlig pizzaknasking senker risikoen for flere krefttyper med opptil 59 prosent, hevder italienske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spiser man pizza regelmessig synker farene for kreft i spiserøret med 59 prosent, magekreft med 26 prosent og munnkreft med 34 prosent, mener forskerne fra Mario Negri Institute for Pharmaceutical Research i Milano.

Rapporten er publisert i nettversjonen av International Journal of Cancer.

Spisevaner og kreft

Italienerne har sammenlignet spisevanene til 3 300 mennesker med de ulike typene kreft med matregimet til 5 000 friske folk, skriver BBC. Ett av spørsmålene gikk på hvor mye pizza de spiste, og det viste seg altså at mennesker som hev innpå av retten minst én gang i uka, så ut til å oppnå en slags beskyttelse mot kreft.

- Vi viste at tomatsaus kunne hindre dannelse av svulster, sier Silvano Gallus som leder forskerteamet.

- Men vi ante ikke at pizza som et helt måltid også hadde slike beskyttende egenskaper. Han tror det er antioksidanten lycopen fra tomatene som er hemmeligheten.

Andre eksperter er imidlertid temmelig skeptiske.

Mange faktorer

- Det stemmer at lycopen finnes i tomatsaus, men en pizza består jo av veldig mye annet også, sier forskningssjef Pernille Baardseth fra Matforsk.

- Det er vanskelig for oss å si om resultatene har noe for seg.

Italienske forskere påpeker at det er lite som tyder på at pizzaen er den eneste faktoren i bildet. Hyppig pizzaspising kan like gjerne være en indikasjon på et bedre kosthold, med mye olivenolje, grønt og hjemmelaget mat.

Engelske kostholdseksperter advarer dessuten mot å spurte til nærmeste pizzasjappe med kreftforebygging som unnskyldning.

- I motsetning til klassisk italiensk pizza, er vår variant ofte smekkfull av fet ost og kjøtt. Et høyt inntak kan gjøre folk overvektige, og det utgjør i seg selv en risikofaktor for kreft, sier Nicola o’Connor fra Cancer Research UK til BBC.

Referanse:

S. Gallus, C. Bosetti, E. Negri, R. Talamini, M. Montella, E. Conti, S. Franceschi, C. La Vecchia: Does pizza protect against cancer? Published Online: 21 Jul 2003, International Journal of Cancer Research.

Lenke:

BBC: Eating pizza cuts cancer risk
International Journal of Cancer

Powered by Labrador CMS