Færre løgner kobles til bedre helse

En hvit løgn eller tre kan være fristende i hverdagens spetakkel, men det er kanskje best å la være -  også for helsas skyld.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Færre usannheter kan bidra til bedre helse etter bare få måneder, ifølge nye foreløpige resultater. 

Psykologiprofessor Anita E. Kelly har lagt fram funn som antyder at hvis vi i større grad motstår fristelsen til å pynte på ting og tang, vil kroppen vinne på det.

- Vår studie viser at antallet løgner bevisst kan reduseres kraftig, og at en slik nedgang kobles til vesentlig bedre helse hos deltakerne. 

Det sier Kelly i en pressemelding fra American Psychological Association.

Litt skjønnmaling her og der…

Nære sosiale relasjoner styrkes også, ifølge resultatene. De ble nylig ble lagt fram på den 120. utgaven av American Psychological Association sin årlige kongress i Orlando, Florida.

Joda, men i enhver sammenheng? De færreste går rundt og kringkaster nøyaktig hva de mener om alt og alle hele tiden.

En liten hvit løgn uten alvorlige konsekvenser kan fungere som sosial smøring. Den kan gjøre situasjoner litt enklere og bedre, har en ekspert på vitnepsykologi anført i forskning.nos artikkel Sannheter om løgn.

Det kan for eksempel dreie seg om skjønnmaling; noen under- og overdrivelser her og der.

Hva med svigermors kake?

La oss si at du er på et av de første besøk hos svigermor, hun har bakt en redselsfull kake. Kringkaster du den hele og fulle sannhet, eller bare at ”mmm, den kaken var jammen god” - for å gjøre situasjonen litt lettere?

Resultatene viser at studiedeltagerne som ble instruert om å slutte å lyve faktisk avsto fra løgner i betydelig større grad.

Og helsemessig rapporterte de lavere nivåer av anspenthet og nedstemthet. De meldte også om færre fysiske plager, som for eksempel hodepine og sår hals.

Kelly opplyser at mønsteret er det samme både for hvite løgner og større løgner.

Litt moral og litt malurt i begeret

Når de 2,5 månedene var overstått, hadde noen av deltakerne innsett at de kunne fortelle hele sannheten om hva de oppnår, snarere enn å overdrive, opplyser Kelly.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Andre sa at de hadde sluttet å komme med usanne unnskyldninger om hvorfor de er sent ute, eller ikke har gjort ferdig noe.

Men; andre sa for eksempel at de hadde lært seg  å besvare et litt kinkig spørsmål ved å stille et motspørsmål - for å distrahere spørsmålsstilleren.

De nye funnene er foreløpige og studien skal gjennom en fagfellevurdering før den etter planen skal publiseres i et tidsskrift senere i år.

Ukentlig helseintervju - og løgndetektor

110 personer i alderen 18-71 år har vært involvert i studien. Rundt halvparten disse ble instruert til å slutte å fortelle større eller mindre løgner over en periode på 2,5 måneder.

Den andre halvparten, kontrollgruppen, fikk ingen spesielle instruksjoner. Hver uke møtte forsøkspersonene opp forskernes laboratorium for å svare på spørsmål om egen helse og nære relasjoner.

Passende nok måtte de også gjennom en løgndetektor hver gang, slik at forskerne bedre kunne vurdere om instruksene deres faktisk ble overholdt, eventuelt hvor mye deltakerne hadde løyet.

Referanse:

A Life Without Lies: How Living Honestly Can Affect Health. Anita E Kelly, Presentasjon, 4 august. Orange County Convention Center.

Powered by Labrador CMS