Her brenner det i Arraiza i nord-Spania i juni 2022. Området har opplevd en usedvanlig hetebølge i det siste.
Her brenner det i Arraiza i nord-Spania i juni 2022. Området har opplevd en usedvanlig hetebølge i det siste.

Spania og Portugal har nå det tørreste været de har hatt på 1.200 år

Høytrykk i sør kan også sende mer lavtrykk og dårlig vær til oss lenger nord

Boardingkortet er klart, passet er fornyet, og kofferten er pakket.

Nordmenn dro på 1, 1 millioner feriereiser til Spania i 2017, ifølge SSB. Portugal er også et sted vi nordmenn liker oss. I 2017 var det tre ganger så mange reiser til Portugal som året før, skriver NTB.

Enten du drar for det varme klimaet eller kultur og uteliv, så vil du merke at det nå er tørt på Den iberiske halvøy.

I mai i år var det også rekordtemperaturer i Spania. Aldri før har målinger vist at årets femte måned har vært så varm.

Den iberiske halvøy

Kan også kalles Pyreneerhalvøya og er landområdet som omfatter fastlandet til Spania, Portugal, Andorra og Gibraltar.

Navnet Den iberiske halvøy kommer av Iberia, som er et av navnene romerne hadde på halvøya. Dette kom av et gammelt folkeslag som bodde ved elven Iberus (som i dag heter Ebro).

Kilde: SNL

Høytrykk fra Asorene

Vanligvis kommer det et lavtrykk inn fra Atlanterhavet hver vinter. Det pleier å ha med seg nok regnvær til at Den iberiske halvøy ikke tørker helt inn.

Men nå ser det ut til at dette blir motvirket av et høytrykk sentrert rundt Asorene. Høytrykket kommer nå oftere enn før. Det er menneskets feil, mener forskere bak en ny studie. Den lille portugisiske øygruppen Asorene ligger langt ute i havet sørvest for Den iberiske halvøy.

Høytrykket har ikke noe å gjøre med øygruppen i seg selv, men heller med retningen vinden og været kommer fra.

Når ibererne opplever det de kaller for asorehøytrykket, er det det også mer sannsynlig at vi får regnvær lenger nord. Det er fordi det våte lavtrykket blir forskjøvet mot Skandinavia og de britiske øyer, skriver the Guardian, som først omtalte studien.

Et menneskelig problem

Et amerikansk forskerteam har undersøkt værfenomenet.

De har sett på værdata tilbake til år 1850. I tillegg har de lagd modeller som skal vise hvordan været var tilbake til år 850. Takket være dette kan de si at det oftere kommer et høytrykk fra Asorene nå, sammenlignet med tidligere.

– Mengden ekstremt store asorehøytrykk de siste 100 årene er uten sammenligning når vi ser på de siste 1.000 årene, sa Caroline Ummenhofer til the Guardian. Hun er en av forskerne bak studien og er knyttet til Woods Hole Oceanographic Institution.

– Vi kan med stor sikkerhet koble denne økningen til menneskelige utslipp, sier hun.

Skogbranner

Faren for skogbranner har økt over hele verden, ifølge en annen, ny studie basert på tall fra FNs klimapanel, omtalt av NTB.

Så nylig som juni i år ble Katalonia rammet av voldsomme skogbranner, ifølge Euronews. Katalonia er Spanias nest mest folkerike region og er nord-øst i landet.

Temperaturene har steget over 40 grader enkelte steder i området. Det gjør det ekstra vanskelig for brannmannskapene å bekjempe flammene, skriver Euronews.

Mer sammensatt med tørke

Tørke forekommer naturlig og uforutsett, også uavhengig av menneskelig innblanding, ifølge forskerne bak FN-studien.

Derfor er det vanskelig å si om tørken som nå oppleves på Iberia-halvøya og vest i USA skyldtes mennesker eller bare er en tilfeldighet i værbildet.

Det de derimot slår fast er at det er fattigdom som gjør at situasjonen blir ekstrem.

I Øst-Afrika finner forskerne at tørken får katastrofale følger på grunn av fattigdom, mangel på helsehjelp og infrastruktur, skriver NTB.

– Arbeidet med å finne ut hvor mye klimaendringene påvirker ekstremværhendelser må intensiveres, heter det i rapporten.

Et inntørket Spania

– Funnene våre har mye å si for vannresursene som er tilgjengelige for landbruk og andre vann-krevende industrier som turisme, forteller Ummerhofer til the Guardian.

Dette lover ikke godt, sier hun, da Spania er verdens nest mest populære turismål.

I tillegg er de ledende i en rekke former for jordbruk. Spania produserer blant annet mest oliven i verden. De produserer også store mengder druer, appelsiner og tomater, ifølge the Guardian.

Kilder:

Nathaniel Cresswell-Clay m.fl.: Twentieth-century Azores High expansion unprecedented in the past 1,200 years, Nature, 2022

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS