Bilder tatt med Landsat-satellitter viser en midlertidig innsjø i Death Valley i California i USA. Bildene er fra juli, august og februar.

Innsjø på Nord-Amerikas tørreste og varmeste sted overrasker

– De fleste av oss trodde at innsjøen ville være borte i oktober, sier medarbeider i Death Valley nasjonalpark.

En midlertidig innsjø i Death Valley i California har holdt stand seks måneder, skriver Live Science.  Det er uvanlig lenge. 

Til vanlig er bunnen av dalen, Badwater Basin, en slette med salt. Området ligger 86 meter under havnivå og er det laveste i Nord-Amerika. 

For flere tusen år siden var det en innsjø der. Den hadde ikke noe utløp, og salt og grums samlet seg på bunnen. Da innsjøen fordampet helt bort, lå saltet igjen. 

Noen ganger regner det nok til at det dannes et vannspeil på nytt i Badwater Basin. Det er en nokså sjelden hendelse, ifølge National Park Service. 

Slike midlertidige innsjøer i Death Valley blir bare noen centimeter dype, og de varer ikke så lenge. Vannet fordamper raskt i den tørre dalen. 

Nå har en midlertidig innsjø holdt stand i flere måneder, midt i et knusktørt ørkenlandskap.

Tørt og varmt 

Death Valley er det tørreste og varmeste stedet i Nord-Amerika. Plassen holder rekorden for den høyeste temperaturen som er målt på jorden: 56,7 grader, målt i 1913. 

Om sommeren er det ikke uvanlig med 49 grader i skyggen. Om vinteren er temperaturen mild og kan komme ned mot frysepunktet. 

Det regner svært lite i Death Valley, rundt 50 millimeter i året. Til sammenligningen kommer det i gjennomsnitt 1400 millimeter nedbør i Norge årlig, ifølge Store norske leksikon

I Badwater Basin er det normalt en liten ansamling av vann i bunnen av dalen, som fores av en kilde. 

Det sies at området fikk navnet sitt fordi en som tidlig gjorde undersøkelser i området, la merke til at muldyret hans ikke ville drikke av vannkilden. Vannet er ikke egentlig dårlig, men det er veldig salt, ifølge National Park Service

Ble dannet i august 

Det regnet kraftig i Death Valley i august 2023 i forbindelse med orkanen Hilary. Vannet samlet seg i bunnen av dalen og dannet en grunn innsjø. 

Innsjøen var da elleve kilometer lang og 60 centimeter dyp, ifølge National Park Service, den føderale etaten i USA som administrerer nasjonalparkene. 

I slutten av januar hadde innsjøen krympet til halve størrelsen og var langt grunnere. 

I februar kom et nytt uvær, som ga nesten 40 millimeter regn, noe som har økt størrelsen til innsjøen igjen. 

Folk går på saltflaten på bunnen av Death Valley i juli 2021.

Forrige gang var i 2005

– De fleste av oss trodde at innsjøen ville være borte i oktober, sier medarbeider i parken Abby Wines, i en artikkel på National Park Service sine nettsider

– Vi ble sjokkert over å se den fortsatt her etter nesten seks måneder. 

Det nye regnet som kom i februar, vil forlenge levetiden til innsjøen ytterligere.

Wines sier til Live Science at de ikke pleier å hole oversikt over størrelsen på tidligere innsjøer i Badwater Basin og hvor lenge de varer. 

Sist gang det var en midlertidig innsjø av samme størrelse var i 2005, men den tørket inn etter noen få uker, ifølge nettstedet. 

Ansatte ved nasjonalparken vet ikke hvorfor den varer så lenge nå. 

– Det er rart, sier Wines. 

Vannet i Badwater Basin med refleksjon av fjellene.

Mulig å padle kajakk

Over de siste månedene har Death Valley hatt mer regn enn det som er normalt for et år, 125 millimeter, ifølge NASA Earth Observatory

Dybden er rundt 30 centimeter i deler av innsjøen. 

Vannspeilet er til glede for besøkende. Flere har tatt med seg kajakk for å padle på vannet. 

Innsjøen er også et flott syn, forteller Elyscia Letterman som jobber ved National Park Service til BBC Travel

– Det er ganske vakkert, spesielt ved soloppgang og solnedgang når du har disse flotte refleksjonene fra fjellene rundt innsjøen, sier Letterman. 

– Det er noe snø på fjelltoppene. Refleksjonen av disse snøkledde fjellene på vannet er veldig vakkert. 

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS