Problemene vår journalist hadde med å finne et vanlig bilde av en mann og en kvinne i en ikke-date-aktig situasjon er kanskje i seg selv en indikasjon på hvor uvanlige virkelig platoniske forhold er. (Illustrasjonsfoto: Istockphoto)

Umulig å være ”bare venner”

Menn og damer klarer ikke være platoniske venner. I hvert fall om du spør mennene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Iblant stiller vitenskapen opp med rungende bekreftelser av alle dine fordommer og stereotyper.

Dette er et slikt tilfelle.

For hvor mange ganger har vi ikke hørt at det er helt umulig å ha et platonisk og aseksuelt vennskap med en person av det andre kjønn? Harry (Billy Crystal) var i hvert fall tydelig da han påpekte for Sally (Meg Ryan) at seksuell tiltrekning alltid kommer i veien:

(Video: fra filmen “Da Harry møtte Sally”, 1989)

Og Harry hadde rett:

Det viser seg nemlig at menn for det aller meste er ute av stand til å være ”bare venner” med en kvinne, og at de konsekvent overvurderer hvor tiltrukket venninnen er av dem.

Kvinner er like blinde på sin side. De ser svært sjelden på platoniske vennskap med en mann som et potensial for noe seksuelt, og oppfatter heller ikke at kompisen kanskje ser på dem som noe annet enn bare en venn.

“Hun synes nok at jeg er digg”

Ifølge forskerne bak den nye studien, som er publisert i Journal of Social and Personal Relationships, er cross-sex friendships, vennskap mellom kjønnene, en historisk nyvinning.

Kampen om å skaffe seg en partner og lage barn har derimot eksistert siden tidenes morgen, og dermed mener forskerne det er naturlig at instinktene og lystene fra den prosessen vil kunne påvirke vennskap mellom mann og dame.

April Bleske-Rechek og kolleger fra amerikanske University of Wisconsin-Eau Claire rekrutterte derfor 88 gutt-og-jente-vennepar blant collegestudenter, delte dem opp og stilte hver av dem spørsmål om deres oppfatning av vennen.

Resultatene kan oppsummeres ganske enkelt:

  • Menn var langt mer tiltrukket av sine kvinnelige venner enn vice versa
  • Menn trodde oftere at den kvinnelige vennen var tiltrukket av dem
  • Det var for det meste ingen sammenheng mellom menns oppfatning av hvor tiltrekkende de var for vennen, og vennens oppfatning av saken
  • Kvinner var generelt sett ikke tiltrukket av sin mannlige venn
  • De antok også stort sett at den manglende tiltrekningen var gjensidig

Det må påpekes at forskerne karakteriserer tiltrekningen vennene imellom som ”svak til moderat”. Det var altså ikke slik at mannevennene i denne studien vanligvis går rundt og sikler etter å ligge med sin venninne.

Måtte love å ikke avsløre oppfatningen til hverandre

Mange har nok opplevd de forviklingene og ubehaget som kan oppstå når man plutselig oppdager at en venn enten ikke er like tiltrukket av deg som du er av dem, eller er mer tiltrukket av deg enn du er av den andre.

Det har antagelig også Bleske-Rechek og kollegene erfart, for de valgte å ta høyde for slike forviklinger som en mulig feilkilde i studien.

Studien fulgte nemlig vanlige forskningsetiske retningslinjer om anonymitet og konfidensialitet, men den hadde også med et ekstra krav til deltagerne:

De to vennene måtte love, muntlig og direkte til hverandre, at de ikke ville diskutere studien og svarene sine med hverandre – verken underveis eller etter at studien var avsluttet.

Forskerne følte det var den eneste måten å sikre at svarene deltagerne ga dem faktisk ville være ærlige.

Tiltrekning et problem, men mest for kvinner

Filmen "Han er faktisk ikke interessert" er bygget opp rundt forviklingene som oppstår når menn og kvinner forsøker å være venner. Forskerne bak den nye studien mener medias fremstilling av slike vennskap kan gjøre det enda vanskeligere å få dem til å lykkes. (Foto: SF Norge AS)

Ifølge Bleske-Rechek og kollegene er denne studien ikke bare enda en forskningsanekdote om sexgale menn og naive kvinner. Dette dreier seg nemlig ikke om et tenkt scenario med en tenkt kompis eller venninne, men om to personers oppfatning av spesifikke og eksisterende vennskap.

At to mennesker i en relasjon kan oppfatte den relasjonen så forskjellig er oppsiktsvekkende i seg selv, skriver de i studien.

Er amerikanske collegestudenter – midt i sin første smak av voksenlivet, med dertil påfølgende eksperimentering og hormoner – de beste eksemplene på den generelle menneskelige tilnærming til verden? Akkurat det kan nok diskuteres.

Forskerne gjennomførte derfor også en annen studie, relatert til den første, for å sjekke menns og kvinners oppfatning av vennskap og dets utfordringer for kjæresteforhold.

249 deltagere, fra unge voksne til middelaldrende, og både gifte og single, ble spurt om å vurdere positive og negative sider ved det å være venner med noen av det motsatte kjønn. Der kom det frem at det var fem ganger så sannsynlig at tiltrekning ble oppfattet som noe negativt for vennskapet, heller enn som noe positivt.

Men også her dukket det opp en forskjell mellom kjønnene: Mennene var generelt sett mer tilbøyelige til å oppfatte attraksjon som noe positivt enn kvinner, og forskjellen ble forsterket med alderen.

Det var fire ganger så sannsynlig at unge menn så på tiltrekning som noe bra som at kvinner av samme alder gjorde det, men hele ti ganger så sannsynlig at middelaldrende menn syntes tiltrekning var sunt og godt.

Konklusjonen man kan trekke fra begge studiene er ifølge forskerne enkel. Tiltrekning i platoniske vennskap mellom menn og kvinner synes å være relativt vanlig.

Kilde:

A. Bleske-Rechek m.fl. (2012) Benefit or burden? Attraction in cross-sex friendship. Journal of Social and Personal Relationships, vol 29, nr. 5, side 569-596

Powered by Labrador CMS