Luftpenger på månen?

På jordas nabo i rommet er ikke lufta fri for alle. Tvert i mot, du kan tjene penger på å skaffe surstoff til månefarere. USAs romfartsorganisasjon NASA har utlovet en pris på en kvart million dollar til den første som kan utvinne oksygengass fra månestein.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Belønningen går til den første som i løpet av en åtte-timers-periode kan framstille minst fem kilo oksygengass fra et produkt av vulkansk aske som ligner på månestein.

Hensikten er å utvikle ny teknologi som kan skape litt atmosfære for innbyggerne i den første månekolonien. Å nyte medbragt pustestoff er både unødvendig og tungvint hvis godsakene kan utvinnes lokalt.

At mennesket skal tilbake til månen, slo president Bush fast i januar 2004. I en tale som lød lik et ekko av president Kennedys Apollo-visjon over 40 år tidligere, siktet han NASAs nye kurs inn mot månen og planeten Mars.

Denne gangen skal ikke det brølende fortidsmonsteret Saturn-5-raketten løfte USA fram som verdens fremste romfartsnasjon, men derimot en ny generasjon mindre og mer økonomiske romskip. Fra 2010 skal nemlig romfergen skrotes og erstattes av den nye Crew Exploration Vehicle.

Det nye rom-racet

"Apollo-astronautene nøt medbragt oksygen, men framtidige måne-kolonister trenger mer pusterom. (Foto: NASA)"

Men det haster, for nye nasjoner spruter også drivstoff inn i sine måneprosjekter. Kina kan ikke lenger bare fly papirdrager. Helt siden de sendte opp sin første mann i rommet i 2003, har de kunngjort planer for måneferder. Derfor har NASA satt fristen til 1. juni 2008 for de som vil gjøre stein til luft i denne såkalte MoonROx Challenge Award.

Pionerånd i rommet

Ideen med å utlove priser er ikke ny. Helt siden flygningens barndom har drømmen om rikdom og berømmelse satt fart i eventyrere og pionerer. I forrige århundre var romforskning en kostbar statsdrevet virksomhet, men med ny og lettere teknologi har private entreprenører også her fått innpass.

Gjennombruddet kom i fjor med romflyet Spaceship One som vant den høythengende X-Prize på ti millioner dollar ved å gjennomføre verdens første privatfinansierte romferd fra Mojave-ørkenen i California i USA.

For ett år siden lanserte så NASA sitt Centennial Challenges Program, som skulle dra nytte av den samme entreprenør-ånden i den tidligere så tungdrevne organisasjonen.

Bortsett fra MoonROX Challenge Award er det eneste andre prosjektet foreløpig en konkurranse om å lage den sterkeste heisewiren til den påtenkte romheisen, som skal erstatte raketter til og fra baner rundt jorda.

Les mer…

NASA annonserer MoonROx

Powered by Labrador CMS