Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Utenrikspolitisk Institutt - les mer.

Med Kinas nye femårsplan skal landet enda lenger opp og fram. Bildet er fra Shanghai, som er et viktig økonomisk og finansielt sentrum.

Kina sikter mot toppen

PODCAST: Kina har kommet med sin nye femårsplan, og den er ikke beskjeden. I løpet av noen år skal Kina gå forbi USA og overta som verdens største økonomi. Hva slags konsekvenser kan det få for oss i Norge?

– Jeg er ikke i tvil om at Kina vil nå fram på veldig mange områder, og Kinas vekst er ikke mulig å stoppe. Den er der for å fortsette, sier Hans Jørgen Gåsemyr, seniorforsker ved NUPI og postdoktor ved Universitetet i Bergen.

Gåsemyr forsker på kinesisk politikk og har gjort en tekstanalyse av den siste kinesiske femårsplanen. Her har han gjort flere interessante funn.

Størst og best

Alle fungerende land må planlegge, og Kina forsetter sin tradisjon med å bake de største og viktigste målene inn i store femårsplaner. De fungerer som politiske veikart som setter kursen for økonomisk og sosial utvikling.

Den nye planen for årene 2021-2025 staker ut kursen for at Kina skal bli større og bedre – og til og med størst og best – på flere områder.

– Ingen tror det blir enkelt, men kinesiske ledere legger enorm prestisje bak å nå målene og de føler seg sikre på at de har gode oppskrifter på vekst og utvikling, forklarer Gåsemyr.

Fakta om den nye femårsplanen til Kina:

Første femårsplan kom i 1953, fire år etter at Folkerepublikken Kina ble grunnlagt. Den siste planen er for 2021–2025 og beskriver også visjoner i årene videre. Her er noen konkrete mål fra den nye femårsplanen:

  • 60 prosent av de unge skal ta høyere utdanning
  • 92 prosent av de unge skal ta videregående opplæring
  • 90 prosent av barna skal ha barnehagetilbud
  • 7 prosent årlig økning i budsjettene til forskning
  • 20 prosent av energien skal komme fra fornybare kilder
  • Toppen av CO2 utslipp skal nås innen 2030
  • Kina skal bli karbonnøytral innen 2060

Digitalisering

Et av de heteste ordene i den siste femårsplanen er digitalisering. At kinesere snakker om digitalisering er ikke rart, hele verden er opptatt av det, men vi merker oss at Kina legger planer for å bli verdensledende i digital og teknologisk utvikling.

En drivende motivasjon for Kina er at de nå vil klare seg selv. Etter flere år med konflikter og perioder med tilnærmet handelskrig med USA, er kinesiske ledere mer opptatt av å gjøre seg uavhengig av andre land sin teknologi.

Verdens største økonomi

Men det kanskje mest interessante for verdenspolitikken er at Kina planlegger for å bli verdens største økonomi. Når det skjer, avhenger naturlig nok både av forhold innad i Kina, i andre land og hvordan koronapandemien utvikler seg andre steder i verden.

Det er noen år siden Kina gikk forbi Tyskland og Japan og ble verdens andre største økonomi. Dersom Kina går forbi USA og blir den aller største, vil dette ytterligere styrke Kinas posisjon i forholdet til mange land og internasjonale organisasjoner.

Så, hvis vi spoler fem år fram i tid, hva slags Kina er det vi ser da? Det får du svar på i podkasteposiden der Therese Leine, senior kommunikasjonsrådgiver i NUPI, snakker med Kina-forsker Hans Jørgen Gåsemyr.

Hør podkasten om Kinas femårsplan her:

Powered by Labrador CMS