JULEKALENDER

24. desember: Dette skjer når du har aluminium sammen med brom

Inge og Magne ringer julen inn med et siste spektakulært forsøk.

Du trenger:

Brom

Aluminium

En stor kolbe

Hva skjer:

Brom er grunnstoff nummer 35, det tilhører halogenidene i gruppe 2, og det er flytende i romtemperatur. I tidens løp har det blitt brukt til mye rart, både til å hemme sexlyst hos kvinner og slukke flammer. I dag brukes det blant annet i ugressmiddel og tilsetting til drivstoff. Brom er en dyprød, tung og sterkluktende væske som reagerer med andre stoffer.

Brom reagerer på voldsomt vis med aluminium: Tøm en skvett brom i en stor glasskolbe. Innsiden av kolben vil nå bli farget sterk rødbrun. Brett deretter litt aluminiumpapir til små kuler, og putt dem oppi kolben.

Etter kort tid begynner stoffene å reagere, og det blir en heftig brann- og røykutvikling. Brom tar elektroner fra aluminiumatomene, og danner aluminiumbromid under en intens reaksjon.

2Al + 6Br2 = Al2Br6

Siden brom fordamper lett og er giftig, må dette forsøket gjøres enten i avtrekkskap eller ute.

Syns du at brom lukter likt som det gjør i mange svømmebasseng? Det er fordi brom er naboatomet til klor, som brukes til å desinfisere mange svømmebasseng. Både klor og brom er halogenider i det periodiske system.

—————————

Eksperimenter må alltid følge sikkerhetsreglene som gjelder for laboratorie-forsøk.

Om forsøkene

Forsøkene i julekalenderen utføres av avdelingsleder ved Skolelaboratoriet ved Universitetet i Stavanger, Inge Christ og førsteamanuensis i kjemi, Magne Sydnes.

Powered by Labrador CMS