Kameradroner kan gi spektakulære bilder fra lufta, men kan også føre til etiske dilemmaer, som under brannen i Lærdal tidligere i år.
Kan hvem som helst sende inn en kameradrone der redningsetatene også bruker luftrommet, for eksempel med helikopter?
Universitas skrev 10. september om en intetanende tannlegepasient som fikk sjokk da en drone fra NRK Brennpunkt dukket opp foran vinduet da hun var til undersøkelse. Det skjedde på poliklinikken til Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo 26. august.
NRK sier de skal slette opptakene, men mener likevel ikke at deres arbeidsmetoder er brudd på god presseskikk.
– Disse hendelsene er gode eksempler på hvilke utfordringer vi nå står ovenfor med bruk av droner til filming og fotografering, mener førsteamanuensis Robert Wallace Vaagan ved Institutt for journalistikk og mediefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
– Hensynet til personvern og sikkerhet er de viktigste etiske utfordringene når det gjelder bruken av disse fjernstyrte flygende dronene. I kjendisjournalistikken vil for eksempel dette kunne misbrukes, fremhever han.
Til nå har over 10 000 nordmenn kjøpt kameradrone, og både Luftfartstilsynet og mediene selv advarer mot uvettig bruk.
– Det er lett å la seg begeistre over teknologien, men bare et fåtall av brukerne er klar over at de risikerer erstatningskrav i millionklassen når dronene er i lufta. En kameradrone kan forvolde store skader og ta menneskeliv hvis den faller ned, påpeker Wallace Vaagan.
Gir fantastiske bilder
Han spår at publikum kan forvente å se mye mer av droneklipp i journalistikken og kommunikasjonsbransjen, både fra Norge og resten av verden.
– Akutte hendelser som branner, ulykker og naturkatastrofer, vil lettere kunne dekkes fra lufta med bruk av droner. Dette åpner for fantastiske muligheter til å ta spennende bilder som vi ikke hadde mulighet til før, sier Wallace Vaagan.
I tillegg kan det være avgjørende for muligheten til å komme inn i farlige områder.
– Medieutdanningene må derfor ta i bruk droner i undervisningen, mener han.
Ny forskrift ved årsskiftet
Luftfartstilsynet arbeider for tiden med en ny forskrift som skal regulere bruken av droner.
Det juridiske er komplisert og uoversiktlig, og mediebransjen har derfor henvendt seg til myndighetene og bedt om en forenkling.
Mediebransjen mener det viktigste tiltaket er mer informasjon om risiko og skadevirkning. Selve bruken av dronemateriale er allerede dekket gjennom pressens etiske regelverk, skriver bransjen i et brev til myndighetene.
Annonse
Møt forskeren på Forskningsdagene
Fredag 19. september og lørdag 20. september kan du møte Robert Wallace Vaagan og hans kollega Carsten Ohlmann på stand på Forskningstorget på Universitetsplassen i Oslo.