(Illustrasjonsbilde: Colourbox)

Med skaut for selvstendighet

Hvorfor velger unge, moderne muslimer å kle seg i det religiøse hodeplagget hijab? Amerikanske forskere tror skautet rett og slett kan skape sosialt armslag for jenter som vil kombinere en vestlig livsstil med families verdier.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva får muslimske jenter til å dekke hodet med hijab?

Avgjørelsen kan ha minst like mye å gjøre med sosiale faktorer som religiøse, mener Sosiologiprofessor Rhys Williams fra University of Cincinnati og Gira Vashi fra University of Illinois, som har gjort dybdeintervjuer med rundt 20 unge muslimske kvinner.

- Jeg tror at de ved å gå med hijab på mange måter signaliserte til foreldrene og vennene at de ikke hadde mistet seg selv, at de ikke hadde blitt for vestlige. Og på noen vis tror jeg det gav dem friheten til å være ganske selvstendige, sier Williams.

Effektivt signal

Hodeplagget hijab er et svært så synlig og mye omdiskutert symbol, som kanskje forbindes like mye med kvinneundertrykkelse som religiøsitet. Men i mange tilfeller er kvinnene selv de sterkeste forsvarerne av skikken.

- Det er interessant å se hvor ofte beslutningen om å bruke hijab blir presentert som selvvalgt, skriver forskerne bak den amerikanske undersøkelsen.

De tror nettopp synligheten gjør plagget til et effektivt signal. Det sier at jentene ikke har sluppet taket i tradisjoner og verdier selv om de lever ut en vestlig livsstil, hvor de utdanner seg og planlegger karrierer på en helt annen måte enn mødrene deres kunne.

- Skautet fungerer som et klart identitetsmerke i ei tid hvor en ny livskurs stakes ut, og det gir kulturelt rom for unge kvinner som skaper seg nye amerikansk-muslimske identiteter og liv, skriver forskerne.

Referanse:

Resultatene ble presentert på det 101. årlige møtet i the American Sociological Association, som ble holdt i Montreal, Canada, 10. til 14. august 2006.

Powered by Labrador CMS