Annonse

En endring gjorde at flere honningbie-unger vokste opp

Kan genredigert gjær hjelpe bier som sliter?

Bier som spiser på pollenerstatning i kuben.
Publisert

Iblant trenger honningbier ekstra næring. Da får de pollenerstatning. Men den mangler noen viktige næringsstoffer, har forskere ved University of Oxford funnet ut. 

Nå har de klart å genredigere gjær til å produsere seks stoffer fra pollen som bier trenger. 

Biene som fikk fôr med den ekstra næringen, hadde flere ganger mer avkom i kolonien etter tre måneder.

Fant ut hva biene trenger

Honningbier sliter med helsa i noen land, som USA. Dårlig ernæring kan være en av årsakene.

– Når biene har fullverdig ernæring, bør de være sunnere og mindre mottakelige for sykdom, sier professor Geraldine Wright ved University of Oxford til BBC

Pollenerstatningene som er å få kjøpt, består av proteinmel, sukker og oljer, men mangler den rette kombinasjonen av steroler, ifølge den nye studien. 

Dette er stoffer som er viktige for blant annet hormoner og cellemembran hos bier.

Det er mange typer steroler i pollen, men biene bruker ikke alle. Forskerne sjekket hvilke av dem som mates til yngel. 

De tok prøver fra pupper, stadiet der biene utvikler seg fra larve til voksent insekt og påviste seks typer steroler. 

Det ville vært vanskelig å høste inn nok av disse stoffene til at de kan selges til birøkterne. Men forskerne har funnet en løsning.

Jennifer Chennells veier tilskuddsmaten ved Oxford Bee Lab.

Fikk mange flere nye bier

De har klart å få gjærtypenYarrowia lipolytica til å produsere de seks stoffene, ved hjelp av genredigeringsmetoden CRISPR-Cas9.

Gjæren ble dyrket i en bioreaktor, høstet og tørket til et pulver som ble tilsatt i pollenerstatning. 

Forskerne gjorde deretter forsøk over tre måneder der de undersøkte om den ekstra næringen påvirket hvor mange avkom biene fostret opp. 

De sammenlignet biekolonier som fikk sterol-blandingen, med kolonier som ikke fikk det. 

Forskjellene ble tydelig etter dag 75. 

Ved slutten av forsøket var det 10 til 40 pupper med yngel i gruppene som fikk ekstra næring, mens det var 0 til 3 i de andre koloniene. 

Honningbier som spiser på laboratoriet.

Kan hjelpe når biene ikke får tak i nok pollen 

Forskerne skriver i studien at de så fordeler ved å gi biene steroler, men at det trengs en langtidsstudie for å forstå helseeffektene bedre. 

De tror fôrtilskuddet kan bli tilgjengelig for birøktere innen to år. 

Bjørn Dahle er seniorrådgiver i Norges Birøkterlag og har fått med seg den nye studien. Han synes den i utgangspunktet er interessant.  

– Vi vet at honningbiene har litt trøbbel med ernæringen sin som følge av endringer i arealbruk, spesielt intensivt jordbruk. 

I perioder med dårlig vær kan dessuten honningbiene slite med å komme seg ut og hente mat. Da går produksjonen av nye bier ned. 

– Slik sett er produkter som hjelper bier, og gir dem bedre forutsetninger for å produsere det birøktere ønsker å høste, spennende. 

Men hvis man begynner å tukle for mye og gi biene alle slags tillegg, kan det fort bli dyrt, påpeker Dahle.

Er genmodifisert  

– Den andre haken er at her bruker man en genmodifisert organisme for å produsere sterolene. Som jeg leser det, utgjør gjæren en del av fôret, det vil si at det blir GMO-merket. 

– For oss i Norge vil ikke det være gangbart per nå. Som næring har vi tatt stilling til at vi ikke ønsker å fôre med GMO-organismer eller at biene samler nektar og pollen fra GMO-planter. 

Hvor mye brukes pollenerstatninger?

Bjørn Dahle i Norges Birøkterlag svarer at noen bruker det, andre ikke i det hele tatt. 

– De som bruker pollenerstatning, gjør det enten for å supplere for en mangel eller gir det som en forsikring, i tilfelle det blir en mangel man ikke identifiserer. 

Hvis biene finner nok pollen ute, styrer de stort sett unna det du gir dem, forteller Dahle. 

Pollenerstatning brukes ikke om vinteren. 

– I et nordlig klima, hvor biene er inne, ønsker man ikke at de skal produsere yngel på vinteren. Vi ønsker egentlig at de skal sitte stille og spare på energien. Da er det kun karbohydrater, sukkersirup, som brukes. 

Selv om tilleggsfôret kanskje ikke blir relevant å bruke i Norge, er Dahle enig i at det kan ha en positiv effekt i områder der birøkterne sliter med høy dødelighet. 

I USA var det høye tap i 2024 og 2025. De store birøkterne mistet 62 prosent av koloniene, ifølge birøkterorganisasjonen Project Apis m.

Hovedårsaken var alvorlige virussykdommer spredd av varroamidd. Også andre faktorer kan spille inn. 

– Det er en kombinasjon av sykdom og parasitter, plantevernmiddel og kanskje underernæring og feilernæring, sier Dahle.

Bier som fraktes rundt

Mat med bedre næring kan hjelpe på det siste. 

– Hvor utsatt du er for sykdom eller parasitter, er jo også avhengig av almenntilstanden. 

En stor andel av honningbiene i USA fraktes rundt i landet og utfører pollineringsoppdrag. Da blir de stående i monokulturer, hvor de har tilgang til én type pollen og én type nektar. 

– Det vet vi er ugunstig. Det er ingen av pollentypene som inneholder alle aminosyrene biene trenger, blant annet, sier Dahle. 

– I en naturlig tilstand vil bier samle pollen fra en rekke forskjellige plantearter for å få en balansert diett. Slik sett kan tilleggsprodukter som i den nye studien ha større betydning i områder hvor biene ofte havner i store monokulturer. 

Referanse: 

Elynor Moore, m. fl.: «Engineered yeast provides rare but essential pollen sterols for honeybees», Nature, 20. august 2025. 

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS